Moj današnji recept je prefina pita od jabuka od koje miriši cijela kuća i susjedstvo.
Ono što je najbitnije u piti nema mlječnih proizvoda, nema putra, mlijeka, jaja, a ni bijelog brašna. Može se jesti još topla uz sladoled od vanilije ili hladna, a i drugi i treći dan je savršena.
Recept: Najbolja posna pita s jabukama bez jaja, bijelog brašna i putra
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20-ak minuta
Vrijeme pečenja: 20-30 minuta
Temperatura pećnice: 200C
Tijesto:
- 45 dag crnog brašna
- 10 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 150 ml ulja (suncokretovo, kokosovo…)
- 450 ml vode
- 2 žličice octa
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
Fila:
- 90 dag oguljenih i krupno naribanih jabuka
- 10 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- Žlica, dvije soka od limuna – prema želji (može i ne mora)
- 2 žlice cimeta
- 5 žlica kokosa
Za posip:
- Štaub šećer
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Prvo napravite filu: Ogulite i na ribežu krupno naribajte jabuke pa ih zajedno sa šećerom, vanilin šećerom, malo soka od limuna (prema želji) i cimetom stavite na tavu i dinstajte miješajući da sok ishlapi, a sastojci se povežu. Stavite tavu sa strane da se fila ohladi.
Priredite manji kalup na koji položite masni papir za pečenje ili ga nauljite i pobrašnite.
Napravite tijesto: u zdjeli povežite sve sastojke, prvo suhe pa dodajte mokre. Izmiješajte smjesu i pola tijesta izlijte u pripremljen kalup. Poravnajte smjesu i pecite donju koru u zagrijanoj pećnici 10-15 minuta.
Na pečenu koru rasporedite ohlađenu filu od jabuka pa rasporedite ostatak tijesta po fili i vratite kolač u pećnicu da se peče 10-15 minuta, odnosno dok kolač ne porumeni.
Kolač posipajte štaub šećerom, a kad se ohladi prerežite ga na kocke.