Recept: Najbolja posna pita od jabuka bez jaja, bijelog brašna i putra

| Wine and dine |

Posna pita s jabukama bez jaja, bijelog brašna i mliječnih proizvoda by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna

Moj današnji recept je prefina pita od jabuka od koje miriši cijela kuća i susjedstvo.

Ono što je najbitnije u piti nema mlječnih proizvoda, nema putra, mlijeka, jaja, a ni bijelog brašna. Može se jesti još topla uz sladoled od vanilije ili hladna, a i drugi i treći dan je savršena.

Recept: Najbolja posna pita s jabukama bez jaja, bijelog brašna i putra

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: 20-30 minuta

Temperatura pećnice: 200C

Tijesto:

  • 45 dag crnog brašna
  • 10 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 150 ml ulja (suncokretovo, kokosovo…)
  • 450 ml vode
  • 2 žličice octa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone

Fila:

  • 90 dag oguljenih i krupno naribanih jabuka
  • 10 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Žlica, dvije soka od limuna – prema želji (može i ne mora)
  • 2 žlice cimeta
  • 5 žlica kokosa

Za posip:

  • Štaub šećer

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Posna pita s jabukama bez jaja, bijelog brašna i mliječnih proizvoda by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Posna pita s jabukama

Prvo napravite filu: Ogulite i na ribežu krupno naribajte jabuke pa ih zajedno sa šećerom, vanilin šećerom, malo soka od limuna (prema želji) i cimetom stavite na tavu i  dinstajte miješajući da sok ishlapi, a sastojci se povežu. Stavite tavu sa strane da se fila ohladi.

Priredite manji kalup na koji položite masni papir za pečenje ili ga nauljite i pobrašnite.

Napravite tijesto: u zdjeli povežite sve sastojke, prvo suhe pa dodajte mokre. Izmiješajte smjesu i pola tijesta izlijte u pripremljen kalup. Poravnajte smjesu i pecite donju koru u zagrijanoj pećnici 10-15 minuta.

Na pečenu koru rasporedite ohlađenu filu od jabuka pa rasporedite ostatak tijesta po fili i vratite  kolač u pećnicu da se peče 10-15 minuta, odnosno dok kolač ne porumeni.  

Kolač posipajte štaub šećerom, a kad se ohladi prerežite ga na kocke.