Ovaj zanimljiv recept indijskog jela Tikka Masala poklonio nam je chef Zoran Delić, zaštitno lice Podravke, a pripremao ga je ove godine na kulinarskoj radionici na Food Film Festivalu Zagreb.
Tikka Masala
Sastojci za: 4 osobe
- 500 g pilećih prsa
Sastojci za marinadu:
- 200 ml gustog jogurta
- 1 žličica đumbira
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica klinčića
- 1 žličica mljevene ljute paprike
- 1 žličica kumina u prahu
- 1 žličica dimljene crvene paprike
- 1 žličica cimeta
- 250 ml sjeckane rajčice
- 125 ml mlijeka
- 75 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žličica garam masala
- ghee (pročišćeni maslac) ili ulje za prženje
Priprema:
U jednu veću zdjelu staviti jogurt, sve začine i promiješati.
Pileće meso oprati, osušiti i isjeći na manje komadiće, dovoljno velike za jedan zalogaj.
Staviti meso u marinadu, sve dobro izmiješati, pokriti i ostaviti u hladnjaku, najbolje preko noći, a minimalno od 2 do 4 sata da se meso dobro marinira.
Dublju i težu tavu, na niskoj temperaturi zagrijati, staviti mljevenu ljutu papriku, garam masalu, možete staviti i lovorov list, nekoliko klinčica i sve zajedno malo popeći, zatim dodati sjeckanu rajčicu i po potrebi podliti s malo vode. Kuhati na laganoj vatri desetak minuta. Dodati mlijeko i vrhnje za kuhanje.
U drugu tavu staviti ghee ili ulje te na vruću masnoću dodati marinirano meso, zajedno s marinadom i ispržiti meso, dok ne omekša. Dodati sol i papar po ukusu i sve to promiješati. Isprženu piletinu, zajedno s marinadom dodati u umak te sve zajedno prokuhati 5 minuta na laganoj vatri.
Poslužiti s rižom i svježim korijanderom. Možete poslužiti i uz indijske kruščiće Nan.