Recept iz Podravke: Tikka Masala

| Wine and dine |

Tikka Masala
Tikka Masala

Ovaj zanimljiv recept indijskog jela Tikka Masala poklonio nam je chef Zoran Delić, zaštitno lice Podravke, a pripremao ga je ove godine na kulinarskoj radionici na Food Film Festivalu Zagreb.

Tikka Masala

Sastojci za:  4 osobe

  • 500 g pilećih prsa

Sastojci za marinadu:

  • 200 ml gustog jogurta
  • 1 žličica đumbira
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica klinčića
  • 1 žličica mljevene ljute paprike
  • 1 žličica kumina u prahu
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • 1 žličica cimeta
  • 250 ml sjeckane rajčice
  • 125 ml mlijeka
  • 75 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica  garam masala
  • ghee (pročišćeni maslac) ili ulje za prženje

Priprema:

U jednu veću zdjelu staviti jogurt, sve začine  i promiješati.

Pileće meso oprati, osušiti i isjeći na manje komadiće, dovoljno velike za jedan zalogaj.

Staviti meso u marinadu, sve dobro izmiješati, pokriti i ostaviti u hladnjaku, najbolje preko noći, a minimalno od 2 do 4 sata da se meso dobro marinira.

Dublju i težu tavu, na niskoj temperaturi zagrijati, staviti mljevenu ljutu papriku, garam masalu, možete staviti i lovorov list, nekoliko klinčica i sve zajedno malo popeći, zatim dodati sjeckanu rajčicu i po potrebi podliti s malo vode. Kuhati na laganoj vatri desetak minuta. Dodati mlijeko i vrhnje za kuhanje.

U drugu tavu staviti ghee ili ulje  te na vruću masnoću dodati marinirano meso, zajedno s marinadom i ispržiti meso, dok ne omekša. Dodati sol i papar po ukusu i sve to promiješati. Isprženu piletinu, zajedno s marinadom dodati u umak te sve zajedno prokuhati 5 minuta na laganoj vatri.

Poslužiti s rižom i svježim korijanderom. Možete poslužiti i uz indijske kruščiće Nan.