Mirisni, zavodljivi, neodoljivi... to su ti tradicionalni gingerbread božićni keksići, bili oni u obliku čovječuljka ili bilo kojeg oblika... a sjajno se ljube sa šalicom čaja ili toplog kakaa...
Za 35 - 40 keksića
Vrijeme pripreme: 30 minuta + hlađenje
Vrijeme pečenj keksića: 6 - 8 minuta
Temperatura pećnice: 180
- 30 dag glatkog brašna
- 10 dag putra
- 10 dag šećera
- 1 žlica đubira u prahu
- 1 jaje
- 110 ml meda
- 1 žlica kakao praha
- ¾ žličice sode bikarbone
- ½ žličice cimeta
- ¼ žličice mljevenog klinčića
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- Prstohvat soli
Glazura za ukrašavanje:
- 1 bjelanjak
- 20 dag štaub šećera
- 1 žličica limunovog soka
Izmiksajte putar pa dodajte šećer, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčić pa dodajte med i jaje te postepeno dodajte prosijano brašno i kakao. Kad se smjesa sjedini, razdijelite ga na dva djela i svaki stavite u vrećicu i u hladnjak na nekoliko sati.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pobrašnite površinu radne plohe, valjak i ruke (da se smjesa ne lijepi) pa razvaljajte svaku smjesu i izrezujte modlicama oblike keksa te ih stavljajte na masni papir u kalup.
Pecite 6 - 8 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici.
Kad se keksi ohlade, ukrasite ih glazurom: bjelanjak s limunovim sokom umutite u snijeg te postepeno dodajte šećer. Smjesom napunite slastičarsku špricu i ukrasite keksiće.
Keksiće možete ukrasiti i već gotovim kupljenim bojama.