Još nas samo dvadesetak dana dijeli od Božića. Pripreme polako, ali sigurno počinju. Prva adventska svijeća je upaljena, domovi su okićeni, lampice svijetle… Božići duh osjeti se na svakom koraku, a posebno ga osjete naši okusni pupoljci. Predbožićno vrijeme rezervirano je za fine zimske specijalitete. Najviše se veselimo kolačima, a naši najdraži kolačići definitivno su raspucanci. U nastavku vam donosimo recept za čokoladne raspucance.
Recept za čokoladne raspucance
Sastojci:
- 220 g čokolade za kuhanje
- 55 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 jaja
- pola žličice praška za pecivo
- malo ruma
- prstohvat soli
- šećer u prahu
Pomiješati brašno i sol u zdjeli. Rastopite čokoladu i maslac na pari. Jaja sa šećerom i rumom dok umutite dok smjesa ne posvijetli. U jaja stavite rastopljenu čokoladu te promiješajte laganim pokretima dok se smjese ne sjedine. Ručno umiješati dio po dio brašna dok se smjesa ne sjedini. Uliti smjesu u posudu, prekriti je folijom i ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata dok smjesa ne postane jako tvrda. Zagrijati pećnicu na 170°. Izvaditi smjesu iz hladnjaka i žličicom napraviti male kuglice smjese (neka budu promjera otprilike 2,5 cm) koje ćete dodatno oblikovati rukama. Uvaljati ih u šećer u prahu te ih slagati s dosta razmaka na pleh s papirom za pečenje. Peći 10 minuta.