Kotanyi predstavio blagdanska jela s potpisom najpoznatijih domaćih chefova

| Wine and dine |

Blagdani su sve bliže, naše misli putuju prema gastro delicijama koje ćemo pripremati za naše najmilije. Nakon proslave 20 godina u Hrvatskoj, Kotanyi je otvario vrata jedinstvenog Gourmet Kluba u Savskoj ulici u Zagrebu. Prostora namijenjenog razmjeni iskustava i znanja, za sve one koji u kuhanju uvijek iznova pronalaze nove izazove i zadovoljstvo. Tom prilikom, okupili su ljude koji kuhaju s inspiracijom i koji su cijeli svoj život upravo tome posvetili, ali i one koji ponekad svoju kreativnost najbolje mogu izraziti kroz neko jelo i koji su odlučili da će upravo kuhanje biti jedan važan dio njihovih života. Zajedničko im je svima da su u tome strastveni i da ih pokreće jedna čvrsta iskrena emocija.

Stevo Karapandža , Suzy Josipović Redžepagić, Lana Klingor Mihić i Pero Savanović

Tako su blagdanska jela zajedno pripremali od onih najmlađih, studenata visoke škole za gastronomiju Aspira pa do legende gastronomije Steve Karapandže kojem se pridružila blogerica Lana Klingor-Mihić, a sve kako bi pripremili tradicionalnu puricu s mlincima, crvenim zeljem i kestenima. 

Hrvoje Zirojević, David Skoko, Stevo Karapandža i Lana Klingor Mihić i Pero Savanović

Svoja umijeća pokazao je i chef kojeg trenutno gledamo u emisiji 24kitchena David Skoko koji je kuhao uz Dragana Jovanovića iz Gastro kluba Pula, a da bi oni mogli pripremati razne delicije od tune pobrinula se ekipa mladih ribara i talentiranih kuhara iz HOOK&COOK-a koji su donijeli svježu tunu. Chef Hrvoje Zirojević je uz asistenciju Matka Bukoveca pripremio razna jela od bakalara, ali i varijaciju svojeg poznatog signature jela - carpaccia od tune s jetrom od grdobine koju je ovaj put zamijenio gušćom jetrom. Pero Savanović, chef primoštenskog restorana Mediteran jelovnik je obogatio brzim blagdanskim jelom - glaziranim mini pilićima s zapečenom tikvom. Za ono slatko na kraju pobrinula se Suzy Josipović Redžepagić, autorica najprodavanije domaće kuharice Mama zna, koja je sve prisutne obradovala raznim božićnim kolačićima poput mascarpone kuglica, američkih cookiesa s čokoladom i pistacijom, stolenom te panettone pudingom. Za sva navedena jela, otkrit ćemo vam i recepte. Idealna blagdanska jela chefovi predlažu uz Coronica vina, a miksolog Marin Nekić spojao ih je uz neke od zimskih koktela.

Pero Savanović, Suzy Josipović Redžepagić i David Skoko

Prva važna događanja u Kotanyi Gourmet Klubu krenut će već početkom iduće godine, a radit će se na promociji mediteranske kuhinje i Masterclassovima naših eminentnih chefova koji će imati priliku svoja znanja podijeliti i prenijeti na kolege iz zemalja regije.

Stevo Karapandža

Do tada, mi vam idućih deset dana donosimo recepte ovih vrhunskih chefova i gastronoma za koje se nadamo da će vam dobro doći u ovo predblagdansko vrijeme kada nam je svima potrebna inspiracija za kuhanje. A ima li što bolje od recepata i prijedloga vrhunskih znalaca? Danas vam za početak donosimo recepte za dva predjela - Hot tuna burger by Hook&Cook te Exotic pulled tuna salatu pulskog chefa Dragana Jovanovića.

Hot tuna burger by HOOK&COOK

Hot tuna burger

10 dag plavoperajne tune

Marinirani ljubičasti kupus u soja sosu i aceto balsamicu

Umak chili i wasabi majoneza

Zapečeni šareni sezam

Crno hot dog pecivo sa sezamom (obojeno crnilom od sipe)

Siniša Pavlović, Hook & Cook

Dobar svježi tuna steak marinirajte u hladnjaku sat ili dva u sojinu umaku. Za to vrijeme pripremite naribani ljubičasti kupus u posebnoj posudi te ga začinite prstohvatom-dva soli i dvije jušne žlice balzamičnog octa. Dobro promiješajte kupus i stisnite par puta da se sve dobro upije. Ostavite u hladnjaku barem pola sata prije pripreme. Nabavite peciva za hot-dog te ih razrežite blago po sredini, ali pripazite da ih ne prepolovite. Na tavi na malo maslinova ulja ispecite tunu izrezanu na deblje trakice oko dvije minute sa svake strane, tako da ostane sočna. U razrezano pecivo stavite po želji marinirani ljubičasti kupus pa na njega pečenu tunu. Po želji začinite čili i/ili wasabi majonezom i pospite crnim sezamom. 

DRAGAN JOVANOVIĆ; Exotic pulled tuna salad   

Exotic pulled tuna salata

Tuna 500 g

Voda 5L

Kotanyi Zvjezdani anis - 3 kom

Kim - 5 prstohvata

Ocat 1 dcl

Sezamovo ulje 1 dcl

Mladi luk 3 kom

Pinjoli 30 grama

Dragan Jovanović

Tunu kuhati u vodi sa zvjezdastim anisom, klimom, lovorom, kiselinom. Kada je kuhana počupati je na trakice te začiniti solju, paprom, octom, sezamovim uljem, mladim lukom Tostirati pinjole te poslužiti na tuni