Ne postoji bolji način proslave bitnog događanja nego uz čašu šampanjca (ili pjenušca koji će poslužit istoj svrsi). No, uz tako delikatno piće kao što je francuski čarobni eliksir, postoje određena pravila koja mogu vaš šampanjac učiniti još boljim ili, ako ih ne slijedite, lošijim. Impresivna skupina znalaca o šampanjcima podijelila je nekoliko savjeta kako biste bili sigurni da će vaša svaka iduća čaša šampanjcima biti najbolja.
Svi znamo da se šampanjac pije iz uskih tradicionalnih čaša. No, prema master sommelieru Dustinu Wilsonu, standardne čaše za vino zapravo su puno bolji izbor. "Želite li biti u mogućnosti osjetiti zabavne mirise koje ne možete osjetiti pomoću tradicionalne čaše za šampanjac, koristite obične čaše za vino", kaže Wilson, dodajući da je razlog zašto većina ljudi koristi spomenute uske čaše kako bi zadržali netaknute mjehuriće što je duže moguće. Direktor Dinex Grupe Daniel Johnnes se slaže s tim te nadodaje kako su slavne coupe čaše za šampanjac još gore od uskih, nazivajući čaše sa širokim obodom "arhaičnima, zastarjelima i nebitnima."
Druga pogreška koju mnogi ljudi čine jest temperatura šampanjca u trenu posluživanja. Wilson objašnjava da većina ljudi poslužuje pretjerano hladan šampanjac. Izvadite šampanjac iz hladnjaka otprilike 10 minuta prije nego što ga mislite poslužiti. Doista nema potrebe da i dalje hladite bocu nakon što je izvadite iz hladnjaka i otvorite, pogotovo ako je imate u planu popiti cijelu.
Na kraju, ako ste uvijek posluživali šampanjac prije obroka, činili ste veliku pogrešku. Pjenušavost, niža koncentracija alkohola i veća kiselost koju pronalazimo u šampanjcu jako se dobro spaja s hranom. U to ime, popijmo jednu, dvije, tri čaše.