Jesti zdravo može biti teže nego što mislite! U današnje vrijeme kada je "zdrava hrana" popularnija nego ikad, sve češće smo prevareni i zavarani kako je ono što jedemo "zdravo" i "bolji izbor", a u stvari nam velike prehrambene kompanije prodaju iste proizvode s minimalnim nutritivnim vrijednostima - bolje upakirane i marketinški primamljivog imena.
Riječi poput "nizak udio masnoća", "bogato vlaknima", "multigrain" i "prirodno" mogu zavarati čak i najsofisticiranije kupce u uvjerenju da je ono što kupuju - zdrav proizvod. I što ustvari možemo učiniti po tom pitanju? Za početak početi čitati nutricionističke sastojke na poleđini proizvoda i sljedećih 5 proizvoda izbjegavati u širokom luku...
1. DIJETALNI PROIZVODI – Proizvodi s ovakvim oznakama imaju jednako kalorija kao i regularni, ali postotak šećera još im je veći! Kupujte i jedite regularne proizvode jer s oznakom "dijetalno" niste postigli apsolutno ništa za svoj organizam. Šećer je najveći uzročnik srčanih bolesti i povećanja tjelesne težine te uistinu nema smisla da konzumirate proizvode koji ga sadrže još ekstra više!
2. VODA S OKUSOM – Ovakva pića su nedvojbeno štetna za zdravlje jer sadrže mnogo šećera i dodatna bojila. Po mogućnosti kad god možete pijte normalnu vodu iz slavine ili boce - jer je to najzdravije piće! Ne sadrži kalorije, najbolja je za hidrataciju tijela i sadrži fluorid koji sprječava kvarenje zubi.
3. ENERGETSKE PLOČICE – Reputacija energetskih pločica poznatih kao "zamjena za obrok" u zadnje je vrijeme drastično pala. I dok ih kompanije prodaju kao "zdrave namirnice koji pomažu u mršavljenju i u izgradnji mišića", one su u biti kalorijske bombe - slatkiši s dodanim vitaminima, proteinima i vlaknima! Kod većine njih šećer je osnovni sastojak. Umjesto ovakvih pločica radije kao međuobrok odaberite voće, grčki jogurt ili orašaste plodove.
4. INTEGRALNA HRANA – Integralni kruh, krekeri ili žitarice hrana su koja nas najčešće zbunjuje. Ljudi vide riječ „integralno“ i misle da je u pitanju cjelovito zrno, no to u većini slučajeva nije tako. Ljudi koji jedu cjelovita zrna, zaista imaju manje šanse da obole od bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti ili raka te vjerojatno nemaju problema s pretilošću, u odnosu na one koji jedu rafinirane žitarice. Zato imajte na umu da kada u sastojcima stoji „obogaćeno pšenično brašno“ - ustvari se misli na obično rafinirano brašno. Također, ogromne količine rafiniranog škroba i šećera nalaze se u zobenim pahuljicama koje ljudi uzimaju za doručak, misleći da je to zdravo. Radije za doručak pojedite jedno jaje!
5. ČIPS ILI KREKERI S MALO MASNOĆE – Vrlo je lako povjerovati da ova vrsta hrane nije štetna upravo zbog oznaka poput "pečeni s malo masnoće", "Low –fat" ili "bez glutena". Ustvari, većina ih je napravljena od rafiniranog škroba ili žita - što povećava kalorije, a smanjuje hranjivu vrijednost. Sljedeći put isprobajte Wasa Finn Crisp Original - ražene krekere koji su napravljeni od 100 % cjelovitih žitarica s malo natrija.