Razumijemo: kelj je super trendi hrana. Ali ako ćemo biti iskreni, sirovi kelj nema baš najbolji okus na svijetu. Gorak je i prilično težak za konzumaciju kao takav. Ali stanite! Dobre vijesti: kelj je zapravo bolji za vas - i vaše nepce, kada je kuhan! Kao i sljedeće voće i povrće...
ŠPINAT
Ovo zeleno lisnato povrće puno je kalcija, željeza i magnezija. Kako bi u potpunosti dobili sve njegove nutrijente, kuhajte ga. Količina kalcija u špinatu će se utrostručiti.
KELJ
Kuhani kelj nije samo finiji, već i zdraviji. Pun je vlakana, a na višim temperaturama njegove mogućnosti snižavanja razine kolesterola postaju nevjerojatne.
GLJIVE
Gljive imaju poprilično grubu teksturu zbog kojih ih naš organizam teže probavlja. Uz to što su lakše probavljive, kuhane gljive sigurnije su za konzumaciju - jer tako ubijamo sve toksine koji su možda prisutni.
MRKVE
Baš poput gljiva, ni sirova mrkva nije laka za probavu. Kuhajući ih, osiguravate si lakšu probavu i maksimalne prednosti od velike količine beta-karotena, antioksidansa koji se u organizmu pretvara u vitamin A, koji pak unaprjeđuje zdravlje očiju.
RAJČICA
Ovo je malo iznenađujuće. navikli smo na sirove rajčice u salati i li sendviču, ali izgleda da se količina likopena (koji je poznat kao borac protiv kancerogenih stanica!) povećava oko 30% nakon zagrijavanja na višim temperaturama. To znači da je tjestenina s umakom od rajčice esencijalna, zar ne?