Obožavani desert: Creme caramel!

| Wine and dine |

Creme caramel
Creme caramel

Creme caramel, caramel custard, flan ili po domaći - rožata, ovaj put u kalupima, po talijanski. (Već sam objavila rožatu po dubrovački u jednom komadu, pa se reže na kocke...). Puno varijanti, a svaka mrak!!!

Za 8 osoba

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 35 minuta
Temperatura pećnice: 150C

  • 15 dag šećera
  • 0,4 dl vode
  • 4 dl mlijeka
  • 3,2 dl vrhnja
  • 7,5 dag šećera
  • 4 jaja
  • 1 žlica vanilin šećera

Prije nego što započnete raditi creme caramele, zagrijte pećnicu na 150 °C.
Napravite karamel: u vrući lonac stavite šećer i vodu i ostavite na vatri dok ne posmeđi. Promiješajte i isključite. Ulijte malo karamela u svaki kalup i ostatak karamela vratite na štednjak te dodajte karamelu mlijeko, vrhnje, šećer i vanilin šećer. Malo ga prokuhajte i maknite s vatre da se ohladi. Pripremite jaja: stavite jaja u zdjelu te ih pomiješajte sa žlicom. Dodajte jajima malo toplog vrhnja i izmiješajte. Zatim ulijte jaja u vrhnje i miješajte. Procijedite kremu kroz sito. Poredajte 8 kalupa u veliki kalup na krpu i sipajte smjesu u svaki kalup. Ulijte polako kipuću vodu u kalup da doseže do 1 / 3 visine kalupa. Pažljivo stavite kalupe u pećnicu i pecite 20 minuta. Izvadite ih iz pećnice i maknite iz vode. Kad se ohlade, stavite ih u hladnjak neka odstoje još nekoliko sati. Odvojite ih nožem od kalupa i okrenite na tanjur.

Creme caramel
Creme caramel