Nakon što izrežete ovaj punozrnati zdravi kruh od tikvica i čokolade zaslađen medom, računajte na to da će ga biti na stolu samo nekoliko minuta.
Riječ je o iznimno ukusnoj užini, a poslužiti ga može i kao savršen zdravi desert na tulumima i večerama. Šalica i pol naribane tikvice čini ovaj kruh iznimno vlažnim te punim okusa. I ne brinite, iako su u pitanju samo zdravi sastojci, ovaj recept idealan je za klince koji će ga obožavati!
Sastojci
1 šalica punozrnatog brašna
1/3 šalice običnog brašna
1 ½ žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
1 žličica cimeta
¼ žličice muškatnog oraščića
¼ žličice soli
2 jaja
½ šalice ulja od avokada ili organskog ulja od konoplje
½ šalice meda
2 žličice ekstrakta vanilije
1 ½ šalica naribane tikvice
¾ šalice čokoladnih kapljica
Upute
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte punozrnato brašno, obično brašno, prašak za pecivo, sodu, cimet, muškatni oraščić i sol u jednu zdjelu. Umutite jaja, ulje, med i vaniliju u veliku zdjelu. Pomiješajte tikvice i stvorite mokru smjesu pomoću silikonske lopatice. Dodajte suhe sastojke u mokre sastojke i dobro promiješajte pomoću silikonske lopatice. Dodajte čokoladne kapljice i miješajte dok se sve ne poveže.
Rasporedite tijesto u pripremljeni, premazani kalup. Pecite dok se kruh ne podigne iznad kalupa, a središte kruha (kad ga dodirnete) će se lagano uvući - pecite 50 do 55 minuta. Nakon toga ostavite 15 minuta da se hladi pa ga onda izvucite iz kalupa - neka se potpuno ohladi na rešetkama prije rezanja.