Nutritivna vrijednost jaja ovisi o načinu na koji ih pripremate, a načini pripreme su gotovo pa beskrajni.
Uz meso i ribu namirnice su s najviše proteina. Jaja su također jeftin, lako dostupan i ukusan obrok.
1. Jaje bi bilo najbolje konzumira sirovo, sadrži manje kalorija od prženog i daje više snage. Iako najbolji način za konzumaciju, može biti opasan, pa pazite na salmonelu.
2. Poširana jaja također su dobar izbor jer ne zahtijevaju masnoće. Za njihovu pripremu treba malo iskustva pa se nemojte nervirati ako ne uspijete iz prve. Poširana jaja kuhaju se u vodi, ali bez ljuske.
3. Kuhana jaja najbrži su i najjednostavniji način pripreme, a i s obzirom na to da sve hranjive tvari ostaju na jednom mjestu to je i najzdraviji način pripreme.
4. Omlet, ukusan i zdrav doručak, u jaja možete dodati i povrće, bit će ukusnija i vašem organizmu dati više snage.
5. Pečena jaja su jedan od najčešćih načina pripreme, a kao mu dodate slaninu bit će nešto kaloričniji, ali svakako ukusniji.