Od jestivog cvijeća do mlijeka od indijskog oraščića, gastro trendovi se pojave i povuku, ali uvijek nekako uspiju privući naša nepca sve dok taj trend na Pinterestu ne zamijene novije, čudnije stvari. Ponekad je riječ o brzoprolaznom trendu koji se ne zadržava dugo na jelovniku, a poneka određena jela postanu kultna zahvaljujući trendu. Koji nas trend očekuje u 2017. godini te se nalazi na radaru svakog nutricionista? Fermentirane namirnice.
Ne govorimo o fermentiranim proizvodima kao što je jogurt, već o kiselom kupusu kojeg (barem mi) obožavamo u ovo zimsko vrijeme. Kao što je istaknuo USA Today, prema nedavnom istraživanju registriranih nutricionista, odnosno neprofitne organizacije koja promiče zdrav način života, fermentirana hrana bit će najveći gastro trend u 2017. godini. Osim jedinstvenog okusa i uočenih zdravstvenih prednosti, ljudi sve češće posjećuju "fermentacijske" festivale tj. sajmove, a industrija takvih namirnica je dramatično narasla tijekom posljednjih nekoliko godina.
Što mislite, hoće li ovaj trend brzo nestati ili će se uskoro kiseli kupus naći na svim jelovnicima diljem svijeta?