Sinoć je hotel Esplanada ugostio hrvatske chefove te okupio vlasnike restorana po izboru "Dobrih restorana" kako bi proglasili one najbolje u 2016. godini. Ovo je uzastopna peta godina u kojoj ovaj hvale vrijedan projekt Jutarnjeg lista i Vinarta, donosi potpuni pregled (po pojedinim regijama) najboljih restorana i chefova Hrvatske.
Prvi puta u pet godina "Dobrih restorana" jedan je restoran i njegov vlasnik te glavni chef osvojio 3 glavne nagrade: naslov pobjednika kao najbolji restoran regije (Dalmacije) te naslov pobjednika kao najbolji restoran Hrvatske, a u Šibenik je ponio i titulu najboljeg chefa godine. Tako je šibenski restoran Pelegrini, koji je lani slavio u prve dvije kategorije, ove godine osvojio head trick, odnosno sve tri prve nagrade. K tome je pripomogao glavni chef Rudolf Štefan kojeg su odabrali njegovi kolege, njih čak stotinu.
Restoran Pelegrini obilježavaju jela karakteristična za Dalmaciju, ali s određenim pomakom. Sve se temelji na tradiciji, no glavni ih chef Štefan interpretira na sasvim drugačiji, sebi (i nama) prilagođen način. Pelegrini je jedan od članova cijenjene europske udruge JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe), a biti dio te liste mogu samo oni vrhunski.
Donosimo vam popis prvih 10 najboljih hrvatskih restorana, a najbolje restorane po regijama možete pronaći ovdje.