Odlazak u pizzeriju je ipak mnogo pristupačniji i češći „običnom smrtniku“, nego odlazak u neki fensi restoran. Zato smo ovaj naš Wall.hr gastro žiri proširili na mnogo onih koji ih redovno pohode pa i na one najvjernije – srednjoškolce i studente. Pizza je u Hrvatskoj dio svakodnevne prehrane i ultimativni trend već godinama. Usudila bi se reći, gotovo ritual.
Netko voli pizzu s više sastojaka, netko s manje, netko s puno umaka od paradajza, netko bez, netko s debljim tijestom, netko s vrlo tankim i hrskavim. Iako na prvu vrlo jednostavna, činjenica je da pizza mora biti znalački napravljena i da jednostavno – ne zna i ne može svatko. Prvenstveno pizza mora biti dobro pečena jer nema ničeg strašnijeg od polu-pečenog, gotovo sirovog tijesta. Osim vrhunskog pizza-majstora tzv. pizzaiola, preduvjet za dobru pizzu je krušna peć (koja postiže vrlo visoku temperaturu i drvo/ugljen koji daje drugačiji okus samom tijestu) i naravno, tijesto koje mora odležati, najmanje jedan dan i premijesiti se.
Uz dobru pizzu paše i dobra piva, koju kod nas redovno sljubljuju s pizzom, mnogo više nego recimo u Italiji, gdje češće uz pizzu piju vino.
U Zagrebu ima jako puno pizzerija, gotovo više nego u bilo kojem talijanskom gradu. Ali koliko ih ima zaista dobrih???
Po ukupnom broju glasova sastavili smo našu listu ponajboljih, najukusnijih i najkreativnijih pizzeria, s tim da dozvoljavamo da ih ima još dobrih, ali ih naši ocjenjivači još nisu otkrili, ali baš na svakom našem „glasačkom listiću“ našle su se ove 4 pizzerie, a onda i sve ostale, tako da smo njih izdvojili, a ostale poredali po ukupnom broju glasova.
1. Pizza House Chateau des Jardins (Tkalčićeva 73, tel. 01/5586350) je čista senzacija užitka!!! Koji put pomislim da je to još neotkriveno mjesto u gradu i da sam privilegirana što znam za njega… jer u šarmantnom interijeru s velikim staklenim zidom i pogledom na Tkalčićevu ulicu zaista možete okusiti nešto najbolje što se može zvati pizzom. Tanka, hrskava i bogata vrhunskim sastojcima, s pravim domaćim maslinovim uljem i sjajnim ljutim papričicama. Da ne izostavim i vrhunsku uslugu ljubaznih domaćina. Također, imaju i široku ponudu vina i piva.
2. Pizza@Kavica Duksa (Duknovićeva 4, 01/2334556) odlična tanka i hrskava pizza, po mnogima najbolja u Zagrebu. Posebna, drugačija, zagrebačkija. Zanimljivi purgerski nazivi pizza poput „Na ovu Dado otkida“, „Kad jaganjci ne utihnu“, „Koza nostra“ ili „Prva iza druge“ su najtraženiji. Također, pomama je i za pizzom „Rukola je na bijelom“ (bez passate, ali sa cherry rajčicama), a „Voćna je fora“ je zaista i fora pogotovo ona s dinjom i pršutom. Mogla bi još nabrajati sve ostale pizze i pogače koje su nas oduševile, ali bitna je i atmosfera, uvijek veselo i prepuno ljudi.
3. O'Hara (Ivane Brlić Mažuranić 1b, Malešnica tel. 01/3792112) Pizzeria O'Hara uvijek je puna i prepuna. Iako locirana daleko od centru, iako je najskuplja pizza u gradu, i dalje je uvijek prepuna i čeka se na stol. Vrhunske namirnice poput salama od crne slavonske svinje, larda, goveđeg carpaccia, parmanskog pršuta samo su neki od sastojaka na pizzama napolitanama (sa zrakom u rubovima). Pomama je i za specifičnom crnom pizzom koja je apsolutni hit. O'Hara ima sjajnu ponudu Kraft piva.
4. Karijola (Vlaška ulica 63 dvorište, Badalićeva 18 tel. 01/3667044, ali i Vis koji ne možemo ne spomenuti…) jedna od najboljih, definitivno. Jednostavno, odlaskom u Kariolu ne možete pogriješiti. Tijesto pizze romane je tanko i hrskavo, bez zraka, sastojci ultra kvalitetni, rabi se prefini pršut, svježe cherry rajčice, domaći pelati, dobra talijanska mozzarella, svježi bosiljak, svježe gljive… Mmmm…
- Kod Žaca (Nike Grškovića 4 tel. 01/4684 178) možete birati hoćete li tanku ili debelu pizzu, s gaudom ili mozzarellom. Svakako trebate probati sve, pogotovo pizzu biftek te slavonsku. Dobro je što Žac ima dostavu!
- Paesano (Lanište 26, tel. 01/6142 659) Iako nije u centru, u vrhunskom minimalističko uređenom interijeru možete jesti jednu od boljih pizza u gradu.
- Spizza (Palinovečka 19, Vrbani tel. 01/8893 888) Ono što je za pohvalu je to da Spizza nudi vrhunsku pizzu i s tankim beskvasnim tijestom.
- Gourmet bar Basta (Varšavska ulica 5, dvorište, tel. 095/7070 003) Uvijek sjajna atmosfera, prepuna mladih. Uz pizzu se nude zanimljive pogače, sendviči i salate.
- Fianona (Lanište 15, tel. 01/6140828) Minimalistički interijer, dobra pizza. Preporuka: pizza Istriana i Bolognese.
- Al metro (Green Gold, Radnička cesta 52, tel. 01/6061611) Pizza, kako i sam naziv pizzerije kaže, je pizza na metre (i centimetre), dakle, isključivo zavisi od vaših kapaciteta.
- Zero Zero (Vlaška ulica 35, tel. 01/8897 000)
- Camp Zagreb (Jezerska ulica 6, Rakitje, tel. 01/3324 506)
- Dvojka (Nova ves 2, tel. 01/4668 888)
- Pizz'up (Remete 127 tel. 01/4581 259, Folnegovićeva ulica 10 tel. 01/6137 777)
- Luca's (Ulica grada Vukovara 35 tel. 01/6406 060)
- Chello (Horvačanska cesta 156, tel. 01/3875 555)
- Franky's (Centar Kaptol, terasa 2 razine, tel. 01/4860 834)
- Maslina (Stupnička 14, Cvijetno naselje, tel.01/6191 225)
- Capuciner (Kaptol 6, tel. 01/4810 487)
- Purger (Ozaljska 68, Trešnjevka, tel. 01/3633 894)
- Pizza bar (Selska 90, tel. 01/4579 381)
- Rikula (Heinzelova ul. 44, tel. 01/5616 560)
- Mamma mia (Ilica 63, tel. 01/4846 093)
- Vagabund (Vlaška 90, tel. 01/4641 177)
- Lira (Teslina 5, tel. 01/4823 222)
- Don feferon (Ul. Stare Gajnice 13, tel. 01/3498 855)
Čestitamo svima na listi, a onima kojih nema, želimo da druge godine opravdaju očekivanja svojih gostiju i budu na istoj.