Još jedan u nizu neobilaznih božićnih kolačića koje svi obožavamo - čokoladni truffles. Uvijek radim duplu dozu jer i ona ode za tren... Tako jednostavni, a savršeni. Daljnji komentar je nepotreban.
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme hlađenja smjese: 4 sata
- 6 rebra čokolade za kuhanje (oko 20 dag)
- 4 žumanjka
- 4 žlice štaub šećera
- 10 dag putra
- cimet
- nezašećereni kakao za uvaljati kuglice
Natrgajte čokoladu i miješajući otapajte na pari (bez dodatka vode, na laganoj vatri). U omekšalu čokoladu pomalo primiješajte putar. U glatku smjesu umiješajte jedan po jedan žumanjak, šećer i cimet pa i dalje miješajte na pari da se sve poveže. Maknite s vatre, ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak da se smjesa stvrdne, barem 4 sata. Tada žličicom uzimajte komadiće smjese veličine oraha i rukama oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u prosijani kakao i stavite u hladnjak.
Prema želji u smjesu možete dodati malo čilija, đumbira, narančinog soka i korice ili arome naranče, rum ili neki liker... Također kuglice možete obložiti s čim god želite - kokos, orasi, bademi, pistacio, otopljena čokolada, mljeveni keksi...