Najbolja pileća pašteta ikad!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pileća pašteta
Pileća pašteta

Najbolji recept za pileću paštetu ikad! Kad nemam vremena, često je pravim i bez želatine, iako je vizualno ljepša sa. Iako je serviram uglavnom kao predjelo (uz ostala naravno), moji klinci vole je mazati na prepečen kruh i za doručak i za večeru.

Recept: Pileća pašteta moje Lori (Lorena Ribarić Plišo)

Za 6 – 8 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 50 minuta

Vrijeme hlađenja: 6 sati

  • 15 pilećih jetrica
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
  • 1 ½ svježa crvena paprika
  • 1 list lovora
  • grančica ružmarina
  • konjak (rum ili viski)
  • ½ šalice crnog vina (može i bijelog)
  • 30 dag slatkog vrhnja za šlag
  • 4 mala lista želatine (16 x 9,5cm)
  • 10 dag putra
  • sol
  • papar

Dinstajte luk, češnjak i crvenu papriku narezanu na kockice. Dodajte lovor i ružmarin. Kad sve omekša, dodajte jetrica, flambirajte ih s konjakom, prelijte vinom i dinstajte polako dok vino ne ispari. Dodajte vrhnje, dinstajte još malo pa izvadite ružmarin i lovor, a dodajte 4 listića želatine, natopljene u hladnoj vodi. Promiješajte dok se listići ne istope u masi. Sve istresite u mikser, dodajte putar, sol, papar i izmiksajte u finu masu. Smjesu ohladite na sobnoj temperaturi, potom istresite  u pripremljeni dugački kalup i stavite u hladnjak da se hladi minimalno 6 sati.

Priprema kalupa:

U lonac stavite:

  • ½ šalice vode
  • ½ šalice bijelog vina
  • 1 list lovora i
  • sol

Navedeno kuhajte dok vino ne ispari, nakon toga dodajte još

  • ½ šalice hladne vode

pa skinite s vatre.

Dodajte

  • 6 mala lista želatine

pa promiješajte dok se ne istopi. Ohladite na sobnoj temperaturi. U kalup položite masni papir i stavite u hladnjak da se stisne oko 5 – 7 minuta.