Najbolji recept za pileću paštetu ikad! Kad nemam vremena, često je pravim i bez želatine, iako je vizualno ljepša sa. Iako je serviram uglavnom kao predjelo (uz ostala naravno), moji klinci vole je mazati na prepečen kruh i za doručak i za večeru.
Recept: Pileća pašteta moje Lori (Lorena Ribarić Plišo)
Za 6 – 8 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 50 minuta
Vrijeme hlađenja: 6 sati
- 15 pilećih jetrica
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
- 1 ½ svježa crvena paprika
- 1 list lovora
- grančica ružmarina
- konjak (rum ili viski)
- ½ šalice crnog vina (može i bijelog)
- 30 dag slatkog vrhnja za šlag
- 4 mala lista želatine (16 x 9,5cm)
- 10 dag putra
- sol
- papar
Dinstajte luk, češnjak i crvenu papriku narezanu na kockice. Dodajte lovor i ružmarin. Kad sve omekša, dodajte jetrica, flambirajte ih s konjakom, prelijte vinom i dinstajte polako dok vino ne ispari. Dodajte vrhnje, dinstajte još malo pa izvadite ružmarin i lovor, a dodajte 4 listića želatine, natopljene u hladnoj vodi. Promiješajte dok se listići ne istope u masi. Sve istresite u mikser, dodajte putar, sol, papar i izmiksajte u finu masu. Smjesu ohladite na sobnoj temperaturi, potom istresite u pripremljeni dugački kalup i stavite u hladnjak da se hladi minimalno 6 sati.
Priprema kalupa:
U lonac stavite:
- ½ šalice vode
- ½ šalice bijelog vina
- 1 list lovora i
- sol
Navedeno kuhajte dok vino ne ispari, nakon toga dodajte još
- ½ šalice hladne vode
pa skinite s vatre.
Dodajte
- 6 mala lista želatine
pa promiješajte dok se ne istopi. Ohladite na sobnoj temperaturi. U kalup položite masni papir i stavite u hladnjak da se stisne oko 5 – 7 minuta.