Imajte na umu da započinjanje dana s hranjivim obrokom daje energiju tijelu i mozgu, a time i povećava produktivnost. Ako preskočite doručak, do ručka ćete osjetiti iscrpljenost, a vjerojatno ćete se teško koncentrirati na obaveze koje stoje pred vama.
Ali što bismo trebali jesti za doručak? Vlakna, niskomasni proteini, voće i povrće, jaja, cjeloviti ugljikohidrati i niskomasni mliječni proizvodi su glavni sastojci za zdrav doručak. Postoje brojne kombinacije za one koji žele razmotriti poboljšanje svojih dosadašnjih navika, a danas vam predstavljamo ideju za one dane kada u jutarnjim satima imate nekoliko minuta viška i spremni ste ih iskoristiti za zdrav i fini doručak. Muffini od jaja s povrćem.
Jaja su namirnica iznimne biološke vrijednosti i hranjivosti. Energetska vrijednost prosječno iznosi 147 kcal na 100 g. Proteini jaja su visoke biološke vrijednosti, sadržavaju sve esencijalne aminokiseline pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju.
Ugljikohidrata ima samo u tragovima, ali zato ima obilje mikrominerala i vitamina. Jaje je odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D. Dobar je izvor željeza, cinka, vitamina B6 i folata. Osrednji je izvor kalcija, magnezija, kalija, tiamina i vitamina E.
Svi već znamo koliko je povrće zdravo, u kombinaciji s jajima zasigurno je jedan od najzdravijih izbora koji možete napraviti u jutarnjim satima. Pa iako muffini s povrćem zahtijevaju nešto više vremena nego naprimjer jaje na oko ili kajgana, kada jednom probate ove muffine vidjet ćete da se isplati.
Količina jaja i izbor povrća ovise o tome za koliko osoba pripremate obrok, a povrće naravno kombinirate ono koje volite, pa tako možete staviti luk, svježu ili sušenu rajčicu, papriku, vlasac, bosiljak i slične začine. Možete dodati malo špeka ili kobasice, čak i svježeg sira ili kozjeg sira, mašti na volju.
Kalupe premažite s malo ulja kako se smjesa koju ćete staviti ne bi za njih zalijepila. Smjesu pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C od 15 do 20 minuta.