Popularna MONTINJAKOVA (Montignacova) ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA zove se upravo po slavnom francuskom dijetetičaru Michelu Montignacu koji je napisao i taj i puno ostalih sjajnih recepata bez brašna, a i njegov način prehrane "Jedem, dakle mršavim" je i dan danas IN. Temelj njegove prehrane nije uskraćivanje hrane ni gladovanje, već pravilan odabir namirnica koje su svrhane prema metoboličkom potencijalu, a ne prema kalorijskoj vrijednosti. Ovu torticu često radim i volim. Jednostavna i brza priprema, a svi je vole.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 8 minuta
Vrijeme hlađenja: 30 minuta + 1 dan
Temperatura pećnice: 240C
- 35 dag tamne čokolade (70% kakaa)
- 10 žumanjaka
- 10 bjelanjaka
- prstohvat cimeta
- 10 dag tamne čokolade za glazuru
Zagrijte pećnicu na 240C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite i dodajte na pari otopljenu čokoladu. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano ih žlicom dodajte u smjesu. Sipajte u namašćen i pobrašnjen kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici 8 minuta. Kad se ohladi (za oko pola sata), okrenite je naopačke.
Otopite na pari tamnu čokoladu i prelijte tortu čokoladnom glazurom. U čokoladnu glazuru možete dodati malo mlijeka i ulja ili putra ili napravite ganaž - na pari čokoladu otopite u slatkom vrhnju.
Stavite u hladnjak na nekoliko sati ili najbolje do drugog dana.