Koje kekse pečete za Božić? Postoje neki tradicionalni keksi koje pečem svaki Božić s tim da svake godine obavezno napravim i 1-2 vrste novih.
Ove godine, kao i svake, napravit ću BAJADERU, LINZERE, MASKARPONE KUGLICE S NUTELLOM, ČOKOLADNE TRUFFLESE, AMERIČKE KEKSIĆE S KOMADIĆIMA ČOKOLADE, RAFIOLE, KOKOSOVE KIFLIĆE, VANILIN KIFLICE, GINGERBREAD I ČOKOLADNE KEKSIĆE.
U nastavku pronađite recepte za svaki od njih.
1. BAJADERA
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati
- 40 dag šećera
- 8 žlica vode
- 15 dag oraha ili lješnjaka ili badema
- 15 dag keksa petit beurre
- 12,5 dag putra
- 2 rebra čokolade
Glazura:
- 2 žlice šećera
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice čokolade (2 rebra)
- 5 dag putra
40 dag šećera i 8 žlica vode kuhajte dok ne zakipi. Maknite s vatre kad se sa žlice počne umjesto kapljica istezati paučinasta nit. 15 dag oraha i 15 dag mljevenih keksi miješajte s 12,5 dag putra pa dodajte sirup te podijelite na 2 dijela. U jedan dio stavite otopljenih 2 rebra čokolade. Kalup premažite putrom i stavite prvo tamniju smjesu pa svijetlu. Napravite glazuru i prelijte preko bajadere. Ohladite nekoliko sati i onda režite dugačkim tankim nožem ili u kockice ili deblje šnitice, prema želji.
Također prema želji bajadere možete staviti na oblatnu da je lakše režete. Također možete staviti prvo dio tamne smjese pa svijetlije i na kraju opet tamnije.
2. MASCARPONE KUGLICE S NUTELLOM
Moji ukućani uz nezaobilazne božićne kuglice od čokolade (truffes) najviše vole upravo ove božanstvene kuglice s mascarponeom i Nutellom. Kako i nebi? Tope se u ustima, a okus im je senzacionalan!
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme stajanja: 20 minuta
- 20 dag Nutelle
- 10 dag putra
- 25 dag Petit beurre ili nekog drugog mljevenog keksa
- 15 dag mascarponea
- 2 žlice mlijeka
- 10 dag štaub šećera
- prstohvat cimeta
- čokoladne mrvice, mljeveni lješnjak, kokos, orasi...po želji - za uvaljati kuglice
Nutellu i putar promiješajte u zdjeli iznad pare, toliko da se otope. Čim zdjelu maknete s pare dodajte i 10 dag samljevenog keksa i promiješajte. U drugoj zdjeli s vilicom izmiješajte maskarpone, mlijeko, štaub šećer i cimet pa dodajte smjesi od Nutelle i keksa i zajedno promiješajte. Dodajte i onih ostalih 15 dag mljevenih keksa u smjesu i rukama izmiješajte da se sjedine. Oko 20-ak min ostavite smjesu da se stvrdne, ali ne u hladnjaku, nego na sobnoj temperaturi. Oblikujte rukama kuglice i uvaljajte ih po želji u lješnjak, kokos ili šarene čokoladne mrvice. Čuvajte ih u hladnjaku.
3. ČOKOLADNI "TRUFFLES"
Još jedan u nizu neobilaznih božićnih kolačića koje svi obožavamo - čokoladni truffles. Uvijek radim duplu dozu jer i ona ode za tren... Tako jednostavni, a savršeni. Daljnji komentar je nepotreban.
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme hlađenja smjese: 4 sata
- 6 rebra čokolade za kuhanje (oko 20 dag)
- 4 žumanjka
- 4 žlice štaub šećera
- 10 dag putra
- cimet
- nezašećereni kakao za uvaljati kuglice
Natrgajte čokoladu i miješajući otapajte na pari (bez dodatka vode, na laganoj vatri). U omekšalu čokoladu pomalo primiješajte putar. U glatku smjesu umiješajte jedan po jedan žumanjak, šećer i cimet pa i dalje miješajte na pari da se sve poveže. Maknite s vatre, ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak da se smjesa stvrdne, barem 4 sata. Tada žličicom uzimajte komadiće smjese veličine oraha i rukama oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u prosijani kakao i stavite u hladnjak.
Prema želji u smjesu možete dodati malo čilija, đumbira, narančinog soka i korice ili arome naranče, rum ili neki liker... Također kuglice možete obložiti s čim god želite - kokos, orasi, bademi, pistacio, otopljena čokolada, mljeveni keksi...
4. AMERIČKI KEKSIĆI S KOMADIĆIMA ČOKOLADE (Chocolate chip cookies)
Za 40 keksića
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme pečenja: 8-11 minuta (zavisno od pećnice i veličine keksića)
Temperatura pećnice: 180C
- 53 dag glatkog brašna (može i integralno)
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 23,5 dag putra, sobne temperature
- 17,5 dag šećera
- 2 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 22,5 dag kvalitetnije čokolade za kuhanje
Putar pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte 1 po 1 jaje, miksajte pa dodajte sol, sodu bikarbonu, ekstrakt od vanilije i brašno te i dalje miksajte. Na kraju ručno umiješajte nasjeckanu čokoladu. Zagrijte pećnicu na 180C. Velikom žlicom grabite smjesu i stavljajte u kalup na masni papir za pečenje. Ostavljajte razmak među hrpicama oko 5 centimetara jer se keksi kod pečenja prošire. Pecite ih 8-11 minuta (zavisno od jačine vaše pećnice), izvadite i ostavite daljnjih 5 minuta u kalupu da se malo ohlade pa ih premjestite na rešetku da se do kraja ohlade i stisnu. Keksići moraju biti mekani, a rubovi svijetlo smeđe boje. Dobit ćete oko 40-ak keksića, zavisno od veličine.
5. RAFIOLI
Da li su rafioli izvorno korčulanski, makarski, trogirski, imotski, sinjski ili creski ne bitno, to su tradicionalni hrvatski - dalmatinski suhi kolačići, definitivno moji najdraži. U filu se mogu staviti bademi, ali i orasi, lješnjaci, čokolada, suho usitnjeno voće... Također aromu možete pojačati rumom, rakijom, maraskinom... prema želji. Svaki kuhar ima svoj način pripreme rafiola, a ovo je jedan provjereni recept, koji zasigurno uspjeva! Rafioli mogu stajati dugo i najbolji su tek nakon nekoliko dana. Držite ih u zatvorenoj limenoj kutiji.
Vrijeme pripreme sa stajanjem: 2 sata i 30 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 70 dag oštrog brašna
- ½ praška za pecivo
- 20 dag putra
- 3 jaja
- 2 žumanjka
- 6 dag šećera
- sol
- mlijeko po potrebi
Fila:
- 4 jaja
- 20 dag šećera
- 40 dag badema, malo prepečenih pa samljevenih
- 1 žlica rakije
- 3 žlice maraskina
- muškatni oraščić
- cimet
- narančina i limunova korica
- 5-6 dag natrgane čokolade za kuhanje
- malo sitno narezanih grožđica (može i ne mora)
- malo ruma
- rakija (lozovača, kruška)
- kristalni šećer
Pripremite tijesto: u brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće putra, dodajte jaja, žumanjke, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo, oblikujte ga u kuglu, obložite folijom te ostavite neka počiva oko sat vremena u hladnjaku.
Za to vrijeme pripremite filu: jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe (možete pola badema prepržiti u suhoj tavici, da budu aromatičniji, pa kad se ohlade, sameljite ih sa ostalim bademima u blenderu), limunovu i narančinu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet. Možete dodati i ostatak od onih 2 bjelanjaka od tijesta da ih iskoristite.
Tijesto premijesite i razvaljajte na 2 - 3 mm. Dva su načina kako možete oblikovati rafiole: 1. stavljajte na tijesto filu žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom ćete oblikovati polumjesece (rafiole). Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je fila pokrivena. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s filom, pa ukrasnim kotačićem oblikujte rafiol po rafiol. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i filu. Ili 2. izrežite krugove okruglim kalupićem za krafne ili čašom, stavljajte na njih malo file, rub rafiola namažite pomoću kista bjelanjkom da se bolje slijepe i preklopite krugove te im rub stisnite vilicom da ih ukrasite i učvrstite stiskanje.
Rafiole slažite na masni papir na lim i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta (moraju ostati svijetle boje). Pečene rafiole odmah premažite s malo rakije i uvaljajte u kristalni šećer.
6. BAKINI KEKSIĆI (LINZERI)
Nema Božića bez tradicionalnih keksića bake Ljubice. Jednostavni za pripremu i prefini. Ako ih držite dobro zatvorene u limenoj kutiji mogu stajati i do mjesec dana.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: nekoliko minuta
Temperatura pećnice: zagrijana na 225C, pečenje na 200C
- 36 dag glatkog brašna
- 11 dag štaub šećer + za posipanje keksa
- 24 dag putra
- ½ limuna (sok+korica)
- na vrh noža malo praška za pecivo
- 2 žumanjka
- 2 vanilin šećera
- pekmez – od marelica ili neki drugi prema želji Pomiješajte prašak za pecivo i limun u brašno, dodajte putar, žumanjke, šećer u prahu, vanilin šećer i dobro izmiješajte. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 milimetara, s kalupima za kekse izrezujte razne oblike prema želji (okrugli, cvjetići, s gornjom rupicom, veliki, mali...) i slažite ih na masni papir na lim. Pećnicu prvo zagrijte na 225C pa pecite na 200C. Kontrolirajte ih i pazite da ne izgore. jednu stranu keksa namažite malo otopljenim pekmezom od marelica i dva keksa zalijepite u jedan. Prema želji posipajte sa štaub šećerom.
7. GINGERBREAD KEKSIĆI
Mirisni, zavodljivi, neodoljivi... to su ti tradicionalni gingerbread božićni keksići, bili oni u obliku čovječuljka ili bilo kojeg oblika... a sjajno se ljube sa šalicom čaja ili toplog kakaa...
Za 35 - 40 keksića
Vrijeme pripreme: 30 minuta + hlađenje
Vrijeme pečenj keksića: 6 - 8 minuta
Temperatura pećnice: 180
- 30 dag glatkog brašna
- 10 dag putra
- 10 dag šećera
- 1 žlica đubira u prahu
- 1 jaje
- 110 ml meda
- 1 žlica kakao praha
- ¾ žličice sode bikarbone
- ½ žličice cimeta
- ¼ žličice mljevenog klinčića
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- Prstohvat soli
Glazura za ukrašavanje:
- 1 bjelanjak
- 20 dag štaub šećera
- 1 žličica limunovog soka
Izmiksajte putar pa dodajte šećer, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčić pa dodajte med i jaje te postepeno dodajte prosijano brašno i kakao. Kad se smjesa sjedini, razdijelite ga na dva djela i svaki stavite u vrećicu i u hladnjak na nekoliko sati.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pobrašnite površinu radne plohe, valjak i ruke (da se smjesa ne lijepi) pa razvaljajte svaku smjesu i izrezujte modlicama oblike keksa te ih stavljajte na masni papir u kalup.
Pecite 6 - 8 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici.
Kad se keksi ohlade, ukrasite ih glazurom: bjelanjak s limunovim sokom umutite u snijeg te postepeno dodajte šećer. Smjesom napunite slastičarsku špricu i ukrasite keksiće.
Keksiće možete ukrasiti i već gotovim kupljenim bojama.
8. VANILIN KIFLICE
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Vrijeme pečenja: 15-18 minuta
Temperatura pećnice: 160C
- 35 dag oštrog brašna
- 10 dag štaub šećera
- 20 dag putra – sa sobne temperature
- 10 dag mljevenih oraha
- snijeg od 1 bjelanjka
- 1 vanilin šećer
- 10 dag štaub šećera i 1 vanilin šećer – za posip ili otopljena čokolada
Zagrijte pećnicu na 160C. Bjelanjak umutite u čvrsti snijeg. Sve sastojke izmiješajte, a pred kraj lagano dodajte snijeg od bjelanjka. Dobro izmiješajte, razvucite tijesto, izrežite male prutiće pa ih rukama oblikujte u kiflice (ravnim dlanom zarolajte tijesto da dobijete valjčić i zavijte u kiflicu). Rasporedite kiflice na masni papir na lim i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 15-18 minuta. Kad su gotove ostavite ih par minuta da se ohlade i stisnu pa ih izvaljajte u pomiješan štaub šećer i vanilin šećer. Prema želji možete ih ohlađene umočiti u otopljenu čokoladu.
9. TARINI ČOKOLADNI KEKSIĆI
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Vrijeme pečenja: oko 10 minuta
Temperatura pećnice: 200C
Modlice za kekse, masni papir, četvrtasti kalup od pećnice
- 40 dag brašna (svejedno koje, ja stavim pola oštrog, pola glatkog)
- 28 dag putra
- 12,5 dag štaub šećera
- 2 vanilin šećera
- cimet
- 2 žumanjka
- 10 dag čokolade za kuhanje
Zagrijte pećnicu na 200C. Od svih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu, obložite folijom i stavite na pola sata u hladnjak. Zatim ga razvucite, oblikujte raznim modlicama za kekse te rasporedite na masni papir u kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Prema želji možete spojiti dva kolačića u jedan tako da gornji kolačić prelijte čokoladnom glazurom (otopljena čokolada na pari) i spojite s drugim. Sa čokoladom, s pekmezom ili nekom drugom kremom ili bez kreme - savršeni su!
10. KOKOSOVI KIFLIĆI
Pošto ja volim jako kokos, meni osobno ove kiflice su najdraže.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 10 minuta
Temperatura pećnice: 150C
- 25 dag kokosovog brašna
- 50 dag glatkog brašna
- 15 dag šećera
- 1 putar
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- sok i kora od limuna
- otopljena čokolada i kokos (ili štaub šećer)
Sve sastojke izmiješajte i umijesite glatko tijesto. Brašno obavezno prosijajte. Oblikujte tijesto u kuglu i omotajte ga folijom te stavite na pola sata u hladnjak. Izvadite tijesto iz hladnjaka, zagrijte pećnicu na 150C pa razvaljajte tijesto prvo na dugačke valjke pa ih režite svakih 5 centimetara te oblikujte kiflice. Rasporedite ih na masni papir za pečenje u kalup. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 10-ak minuta na 150C, dok se lagano ne zarumene. Pazite da ne izgore, keksima treba jako malo vremena, svega par minuta. Kekse ohladite, a vrhove kiflica umočite u rastopljenu čokoladu pa pospite kokosom. Posušite ih na rešetki i držite u limenoj kutiji zatvorene.
Prema želji umjesto otopljene čokolade s kokosom, možete ih posuti štaub šećerom.