10 recepata za svima omiljene božićne kekse by Suzy Josipović

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Božićni keksi

Koje kekse pečete za Božić? Postoje neki tradicionalni keksi koje pečem svaki Božić s tim da svake godine obavezno napravim i 1-2 vrste novih.

Ove godine, kao i svake, napravit ću BAJADERU, LINZERE, MASKARPONE KUGLICE S NUTELLOM, ČOKOLADNE TRUFFLESE, AMERIČKE KEKSIĆE S KOMADIĆIMA ČOKOLADE,  RAFIOLE, KOKOSOVE KIFLIĆE, VANILIN KIFLICE, GINGERBREAD I ČOKOLADNE KEKSIĆE.

U nastavku pronađite recepte za svaki od njih. 

1. BAJADERA

Bajadera
Bajadera

Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati

  • 40 dag šećera
  • 8 žlica vode
  • 15 dag oraha ili lješnjaka ili badema
  • 15 dag keksa petit beurre
  • 12,5 dag putra
  • 2 rebra čokolade

Glazura:

  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice mlijeka
  • 2 žlice čokolade (2 rebra)
  • 5 dag putra

40 dag šećera i 8 žlica vode kuhajte dok ne zakipi. Maknite s vatre kad se sa žlice počne umjesto kapljica istezati paučinasta nit. 15 dag oraha i 15 dag mljevenih keksi miješajte s 12,5 dag putra pa dodajte sirup te podijelite na 2 dijela. U jedan dio stavite otopljenih 2 rebra čokolade. Kalup premažite putrom i stavite prvo tamniju smjesu pa svijetlu. Napravite glazuru i prelijte preko bajadere. Ohladite nekoliko sati i onda režite dugačkim tankim nožem ili u kockice ili deblje šnitice, prema želji.


Također prema želji bajadere možete staviti na oblatnu da je lakše režete. Također možete staviti prvo dio tamne smjese pa svijetlije i na kraju opet tamnije.

2. MASCARPONE KUGLICE S NUTELLOM

Mascarpone kuglice s Nutellom
Mascarpone kuglice s Nutellom

Moji ukućani uz nezaobilazne božićne kuglice od čokolade (truffes) najviše vole upravo ove božanstvene kuglice s mascarponeom i Nutellom. Kako i nebi? Tope se u ustima, a okus im je senzacionalan!

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme stajanja: 20 minuta

  • 20 dag Nutelle
  • 10 dag putra
  • 25 dag Petit beurre ili nekog drugog mljevenog keksa
  • 15 dag mascarponea
  • 2 žlice mlijeka
  • 10 dag štaub šećera
  • prstohvat cimeta
  • čokoladne mrvice, mljeveni lješnjak, kokos, orasi...po želji - za uvaljati kuglice

Nutellu i putar promiješajte u zdjeli iznad pare, toliko da se otope. Čim zdjelu maknete s pare dodajte i 10 dag samljevenog keksa i promiješajte. U drugoj zdjeli s vilicom izmiješajte maskarpone, mlijeko, štaub šećer i cimet pa dodajte smjesi od Nutelle i keksa i zajedno promiješajte. Dodajte i onih ostalih 15 dag mljevenih keksa u smjesu i rukama izmiješajte da se sjedine. Oko 20-ak min ostavite smjesu da se stvrdne, ali ne u hladnjaku, nego na sobnoj temperaturi. Oblikujte rukama kuglice i uvaljajte ih po želji u lješnjak, kokos ili šarene čokoladne mrvice. Čuvajte ih u hladnjaku.

3. ČOKOLADNI "TRUFFLES"

Čokoladne kuglice - truffles
Čokoladne kuglice - truffles

 Još jedan u nizu neobilaznih božićnih kolačića koje svi obožavamo - čokoladni truffles. Uvijek radim duplu dozu jer i ona ode za tren... Tako jednostavni, a savršeni. Daljnji komentar je nepotreban.

Vrijeme pripreme: 1 sat

Vrijeme hlađenja smjese: 4 sata

  • 6 rebra čokolade za kuhanje (oko 20 dag)
  • 4 žumanjka
  • 4 žlice štaub šećera
  • 10 dag putra
  • cimet
  •  nezašećereni kakao za uvaljati kuglice

Natrgajte čokoladu i miješajući otapajte na pari (bez dodatka vode, na laganoj vatri). U omekšalu čokoladu pomalo primiješajte putar. U glatku smjesu umiješajte jedan po jedan žumanjak, šećer i cimet pa i dalje miješajte na pari da se sve poveže. Maknite s vatre, ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak da se smjesa stvrdne, barem 4 sata. Tada žličicom uzimajte komadiće smjese veličine oraha i rukama oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u prosijani kakao i stavite u hladnjak.

Prema želji u smjesu možete dodati malo čilija, đumbira, narančinog soka i korice ili arome naranče, rum ili neki liker... Također kuglice možete obložiti s čim god želite - kokos, orasi, bademi, pistacio, otopljena čokolada, mljeveni keksi...

4. AMERIČKI KEKSIĆI S KOMADIĆIMA ČOKOLADE (Chocolate chip cookies)

Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies

Za 40 keksića

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme pečenja: 8-11 minuta (zavisno od pećnice i veličine keksića)

Temperatura pećnice: 180C

  • 53 dag glatkog brašna (može i integralno)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 23,5 dag putra, sobne temperature
  • 17,5 dag šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 22,5 dag kvalitetnije čokolade za kuhanje

Putar pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte 1 po 1 jaje, miksajte pa dodajte sol, sodu bikarbonu, ekstrakt od vanilije i brašno te i dalje miksajte. Na kraju ručno umiješajte nasjeckanu čokoladu. Zagrijte pećnicu na 180C. Velikom žlicom grabite smjesu i stavljajte u kalup na masni papir za pečenje. Ostavljajte razmak među hrpicama oko 5 centimetara jer se keksi kod pečenja prošire. Pecite ih 8-11 minuta (zavisno od jačine vaše pećnice), izvadite i ostavite daljnjih 5 minuta u kalupu da se malo ohlade pa ih premjestite na rešetku da se do kraja ohlade i stisnu. Keksići moraju biti mekani, a rubovi svijetlo smeđe boje. Dobit ćete oko 40-ak keksića, zavisno od veličine.

5. RAFIOLI

Rafioli
Najbolji rafioli

Da li su rafioli izvorno korčulanski, makarski, trogirski, imotski, sinjski ili creski ne bitno, to su tradicionalni hrvatski - dalmatinski suhi kolačići, definitivno moji najdraži. U filu se mogu staviti bademi, ali i orasi, lješnjaci, čokolada, suho usitnjeno voće... Također aromu možete pojačati rumom, rakijom, maraskinom... prema želji. Svaki kuhar ima svoj način pripreme rafiola, a ovo je jedan provjereni recept, koji zasigurno uspjeva! Rafioli mogu stajati dugo i najbolji su tek nakon nekoliko dana. Držite ih u zatvorenoj limenoj kutiji. 

Vrijeme pripreme sa stajanjem: 2 sata i 30 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 70 dag oštrog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 20 dag putra
  • 3 jaja
  • 2 žumanjka
  • 6 dag šećera
  • sol
  • mlijeko po potrebi

Fila:

  • 4 jaja
  • 20 dag šećera
  • 40 dag badema, malo prepečenih pa samljevenih
  • 1 žlica rakije
  • 3 žlice maraskina
  • muškatni oraščić
  • cimet
  • narančina i limunova korica
  • 5-6 dag natrgane čokolade za kuhanje
  • malo sitno narezanih grožđica (može i ne mora)
  • malo ruma
  • rakija (lozovača, kruška)
  • kristalni šećer

Pripremite tijesto: u brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće putra, dodajte jaja, žumanjke, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo, oblikujte ga u kuglu, obložite folijom te ostavite neka počiva oko sat vremena u hladnjaku.

Za to vrijeme pripremite filu: jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe (možete pola badema prepržiti u suhoj tavici, da budu aromatičniji, pa kad se ohlade, sameljite ih sa ostalim bademima u blenderu), limunovu i narančinu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet. Možete dodati i ostatak od onih 2 bjelanjaka od tijesta da ih iskoristite.

Tijesto premijesite i razvaljajte na 2 - 3 mm. Dva su načina kako možete oblikovati rafiole: 1. stavljajte na tijesto filu žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom ćete oblikovati polumjesece (rafiole). Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je fila pokrivena. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s filom, pa ukrasnim kotačićem oblikujte rafiol po rafiol. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i filu. Ili 2. izrežite krugove okruglim kalupićem za krafne ili čašom, stavljajte na njih malo file, rub rafiola namažite pomoću kista bjelanjkom da se bolje slijepe i preklopite krugove te im rub stisnite vilicom da ih ukrasite i učvrstite stiskanje.

Rafiole slažite na masni papir na lim i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta (moraju ostati svijetle boje). Pečene rafiole odmah premažite s malo rakije i uvaljajte u kristalni šećer.

6. BAKINI KEKSIĆI (LINZERI)

Bakini božićni keksi s pekmezom
Bakini božićni keksi s pekmezom

Nema Božića bez tradicionalnih keksića bake Ljubice. Jednostavni za pripremu i prefini. Ako ih držite dobro zatvorene u limenoj kutiji mogu stajati i do mjesec dana.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: nekoliko minuta

Temperatura pećnice: zagrijana na 225C, pečenje na 200C

  • 36 dag glatkog brašna
  • 11 dag štaub šećer + za posipanje keksa
  • 24 dag putra
  • ½  limuna (sok+korica)
  • na vrh noža malo praška za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 2 vanilin šećera
  • pekmez – od marelica ili neki drugi prema želji
     
    Pomiješajte prašak za pecivo i limun u brašno, dodajte putar, žumanjke, šećer u prahu, vanilin šećer i dobro izmiješajte. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 milimetara, s kalupima za kekse izrezujte razne oblike prema želji (okrugli, cvjetići, s gornjom rupicom, veliki, mali...) i slažite ih na masni papir na lim. Pećnicu prvo zagrijte na 225C pa pecite na 200C. Kontrolirajte ih i pazite da ne izgore. jednu stranu keksa namažite malo otopljenim pekmezom od marelica i dva keksa zalijepite u jedan. Prema želji posipajte sa štaub šećerom.

7. GINGERBREAD KEKSIĆI

Gingerbread božićni keksi
Gingerbread božićni keksi

Mirisni, zavodljivi, neodoljivi... to su ti tradicionalni gingerbread božićni keksići, bili oni u obliku čovječuljka ili bilo kojeg oblika... a sjajno se ljube sa šalicom čaja ili toplog kakaa...

Za 35 - 40 keksića

Vrijeme pripreme: 30 minuta + hlađenje

Vrijeme pečenj keksića: 6 - 8 minuta

Temperatura pećnice: 180

  • 30 dag glatkog brašna
  • 10 dag putra
  • 10 dag šećera
  • 1 žlica đubira u prahu
  • 1 jaje
  • 110 ml meda
  • 1 žlica kakao praha
  • ¾ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice cimeta
  • ¼ žličice mljevenog klinčića
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli

Glazura za ukrašavanje:

  • 1 bjelanjak
  • 20 dag štaub šećera
  • 1 žličica limunovog soka

Izmiksajte putar pa dodajte šećer, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčić pa dodajte med i jaje te postepeno dodajte prosijano brašno i kakao. Kad se smjesa sjedini, razdijelite ga na dva djela i svaki stavite u vrećicu i u hladnjak na nekoliko sati.

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Pobrašnite površinu radne plohe, valjak i ruke (da se smjesa ne lijepi) pa razvaljajte svaku smjesu i izrezujte modlicama oblike keksa te ih stavljajte na masni papir u kalup.

Pecite 6 - 8 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici.

Kad se keksi ohlade, ukrasite ih glazurom: bjelanjak s limunovim sokom umutite u snijeg te postepeno dodajte šećer. Smjesom napunite slastičarsku špricu i ukrasite keksiće.

Keksiće možete ukrasiti i već gotovim kupljenim bojama.

8. VANILIN KIFLICE

Najbolje vanilin kiflice
Najbolje vanilin kiflice

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Vrijeme pečenja: 15-18 minuta

Temperatura pećnice: 160C

  • 35 dag oštrog brašna
  • 10 dag štaub šećera
  • 20 dag putra – sa sobne temperature
  • 10 dag mljevenih oraha
  • snijeg od 1 bjelanjka
  • 1 vanilin šećer
  • 10 dag štaub šećera i 1 vanilin šećer – za posip ili otopljena čokolada

Zagrijte pećnicu na 160C. Bjelanjak umutite u čvrsti snijeg. Sve sastojke izmiješajte, a pred kraj lagano dodajte snijeg od bjelanjka. Dobro izmiješajte, razvucite tijesto, izrežite male prutiće pa ih rukama oblikujte u kiflice (ravnim dlanom zarolajte tijesto da dobijete valjčić i zavijte u kiflicu). Rasporedite kiflice na masni papir na lim i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 15-18 minuta. Kad su gotove ostavite ih par minuta da se ohlade i stisnu pa ih izvaljajte u pomiješan štaub šećer i vanilin šećer. Prema želji možete ih ohlađene umočiti u otopljenu čokoladu.

9. TARINI ČOKOLADNI KEKSIĆI

Tarini čarobni čoko keksići
Tarini čarobni čoko keksići

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Vrijeme pečenja: oko 10 minuta

Temperatura pećnice: 200C

Modlice za kekse, masni papir, četvrtasti kalup od pećnice

  • 40 dag brašna (svejedno koje, ja stavim pola oštrog, pola glatkog)
  • 28 dag putra
  • 12,5 dag štaub šećera
  • 2 vanilin šećera
  • cimet
  • 2 žumanjka
  • 10 dag čokolade za kuhanje

Zagrijte pećnicu na 200C. Od svih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu, obložite folijom i stavite na pola sata u hladnjak. Zatim ga razvucite, oblikujte raznim modlicama za kekse te rasporedite na masni papir u kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Prema želji možete spojiti dva kolačića u jedan tako da gornji kolačić prelijte čokoladnom glazurom (otopljena čokolada na pari) i spojite s drugim. Sa čokoladom, s pekmezom ili nekom drugom kremom ili bez kreme - savršeni su!

10. KOKOSOVI KIFLIĆI

Pošto ja volim jako kokos, meni osobno ove kiflice su najdraže.

Kiflice s kokosom
Kiflice s kokosom

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 10 minuta
Temperatura pećnice: 150C

  • 25 dag kokosovog brašna
  • 50 dag glatkog brašna
  • 15 dag šećera
  • 1 putar
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • sok i kora od limuna
  • otopljena čokolada i kokos (ili štaub šećer)


Sve sastojke izmiješajte i umijesite glatko tijesto. Brašno obavezno prosijajte. Oblikujte tijesto u kuglu i omotajte ga folijom te stavite na pola sata u hladnjak. Izvadite tijesto iz hladnjaka, zagrijte pećnicu na 150C pa razvaljajte tijesto prvo na dugačke valjke pa ih režite svakih 5 centimetara te oblikujte kiflice. Rasporedite ih na masni papir za pečenje u kalup. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 10-ak minuta na 150C, dok se lagano ne zarumene. Pazite da ne izgore, keksima treba jako malo vremena, svega par minuta. Kekse ohladite, a vrhove kiflica umočite u rastopljenu čokoladu pa pospite kokosom. Posušite ih na rešetki i držite u limenoj kutiji zatvorene.

Prema želji umjesto otopljene čokolade s kokosom, možete ih posuti štaub šećerom.