Male stvari koje život znače - u Zagrebu osnovan Klub ljubitelja janjetine

| Wine and dine |

brunch&trach by Nada Kaurin

Nada Kaurin, brand managerica je Delimana i ogromna je ljubiteljica svega vezanog uz hranu. Nada hrani pristupa s ogromnom ljubavlju i ta njena strast za kuhanjem, ali i isprobavanjem delicija osjeti se u svakom njenom tekstu.

Janje Jela – Janje Mirisala

Utorak ujutro. Konferencijska dvorana. Sastanak. Teme razne: teže, lakše, utorkaste. Pogled na mobitel, novi mail: „Poštovana gđo. Kaurin, predstavlja nam posebnu čast i zadovoljstvo pozvati Vas na prvu u nizu, svečanu osnivačku večeru Kluba ljubitelja janjetine.“ Čitam još jednom. Da, osnivačka večera Kluba ljubitelja janjetina. Grleni smijeh kakav me dugo nije uhvatio.

„Ekipa, znam da nije ni vrijeme ni mjesto, ali ja sam upravo pozvana na osnivačku večeru Kluba ljubitelja janjetine. Nakon smijeha, molbi – mogu li pliiz biti tvoj +1 i slično – vraćam se poslu, veselija i ludo zagrijana da stisnem reply i brzinski otipkam – Da, stižem! Na prvu vrlo vjerojatno izgleda da jedva čekam otrčati i pokloniti se plemenitom toru. Ipak, ja vam moram nešto priznati. Ja zapravo ne volim janjetinu.

Prva večera Kluba ljubitelja janjetine

Uf. Čujem šokantne uzdahe. Iju. Ciju. Uhhhhh. Huuuuu. Da, ja zapravo ne volim janjetinu. Moja priča s janjetinom počinje otprilike prije 9 godina. Kao sretna i vesela djevojka na studiju ekonomije u Zagrebu, što se ljubavi i udaje tiče, imala sam samo jedan magloviti cilj u oblaku dima na studentskim partyima – udat ću se za Slavonca. Slavonci su ljudi široke duše, mirnog karaktera. Vole svinju i svinjske proizvode, volim i ja. I bit će inženjer, ako ne može nikako drukčije, onda doktor.

Prva večera Kluba ljubitelja janjetine

Umjesto Slavonca inženjera, zadimljeni studentski party, previše cigareta i pive, a i malo sreće donijelo mi je Zadranina, diplomiranog ekonomista. Niti Slavonije, niti svinje. Zadar, njegove roditelje i puno njegovih (sada naših) prijatelja upoznala sam kroz naših 9 godina. Svi zajedno, puno toga smo proslavili. Motivi slavlja su se mijenjali, ali jedno je ostalo zajedničko – janje s ražnja. Pravila koja sam putem učila su sljedeća:

  1. Ako priznaš da ne voliš janjetinu, nisi baš i neka nevista.
  2. Argumenti zašto ne voliš janjetinu nisu relevantni i uopće se ne mogu nazvati argumentima.
  3. Plećka i papršnjak su zakon svih zakona.
  4. Kad janjetina stigne na stol, najčešće nastupa tišina.
  5. Svadba bez janjetine nije svadba.
  6. Na svadbi je vrlo važno da janjetina bude topla.
  7. Oprečno mišljenje nastavno na pravilo broj 6: janjetina je dobra i topla i hladna.
  8. Uz janjetinu se u principu ne servira krumpir, dovoljan je mladi luk, odnosno kapul'ca. 
Prva večera Kluba ljubitelja janjetine

Nije da janjetina koju sam jela nije bila fina, bila je, ali što da radim – nije mi sjedala. Nije bila moj prvi izbor. Šutke sam jela janjetinu koliko god ne bila zaljubljenik i čekala ovaj trenutak. Trenutak da dobijem poziv u Klub ljubitelja janjetine. Trenutak da mi moj Zadranin kaže: „Toliko se opireš, ali vidiš da ti je janjetina bila suđena“.

Klub ljubitelja janjetine novi je usko specijalizirani, gastronomsko-strukovni klub koji okuplja janjoljupce i nudi im mogućnost uživanja u raznovrsnim jelima spravljenim s omiljenom im namirnicom - janjetinom. Prvo druženje, kojem sam prisustvovala i ja održavalo se u restoranu Pod mirnim krovom.

Prva večera Kluba ljubitelja janjetine

Jelovnik večeri je bio uistinu zavidan. Dočekali su nas redom:

  1. Janjeći carpaccio
  2. Janjeća ragu juha
  3. Istarski fuži s janjećim raguom
  4. Paška janjetina s ražnja
  5. Zapečeni štrukli s ovčjom skutom.

Osim zamamnog menija – saznala sam i da janjetina nije samo fina. Na druženju sam naučila i da ljubitelji janjetine već dobro znaju da je riječ o namirnici koja sadrži sve vitamine i minerale u optimalnim količinama, znaju da je lakše probavljiva od ostalog mesa i da sadrži manje kolesterola od peradi. Janjetina je sočna i ukusna bilo da se peče, kuha u vlastitim sokovima, spravlja na lešo, a posebno je slasna kada se sprema na ražnju ili roštilju.

Prva večera Kluba ljubitelja janjetine

Ja sam redom šutke uživala u svemu što se nudilo. Najbolje od svega, sve mi je bilo fino i izvrsno. No nije samo bila stvar u tome što je sve bilo vrhunski pripremljeno – meni je sve prirodno, samo od sebe bilo fino. Znate ono kad jedva čekate da stigne to pečenje na stol? Kad merkate kapulicu? Kad se istinski borite za najbolji komad s pladnja?

Ima nešto i valjda u godinama prakse i pomno pripremljenim poslasticama od janjetine u kojima smo u društvu obitelji uživali i slavili. Ima nešto u najboljem komadu koji svekrva uporno brižno ostavlja na stranu za nevistu makar nevista nije od janjetine. Ima nešto i u druženju za vrijeme pripreme pečenja i u tišini koja nastane kad isto stigne na stol. I ima nešto u tome kad se skeptik prema janjetini uključi u Klub ljubitelja janjetine i ponosno nosi bedž Kluba.

Klub ljubitelja janjetine

Bili skeptik ili fan janjetine, toplo preporučam učlanjenje u ovaj poseban klub. Tko zna koju priču vaše janje nosi!

Sve informacije možete saznati na Facebook stranici: www.facebook.com/klub.ljubitelja.janjetine.