Nije bilo ni Božića ni Uskrsa da mama nije radila svoje omiljene limun šnite, a tradicija se nastavila, danas ih radimo moja sestra Lana i ja. Orasi i limuni, krema, biskvit i oblatne - dobitna kombinacija.
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Temperatura pećnice: 170C
Četvrtasti kalup
- 2 kupljena lista oblatni
Tijesto:
- 9 bjelanjaka
- 30 dag šećera
- 3 rebra čokolade
- 37,5 dag oraha
- 3 – 4 žlice brašna
- 9 žumanjaka
- 37,5 šećera u prahu
- 1 limun – sok i korica
- 37,5 dag putra
- rum – prema želji za poškropiti oblatne
Zagrijte pećnicu na 170C.
Tijesto: umutite čvrsti snijeg od bjelanjka. Sve ostale sastojke posebno izmiješajte u smjesu pa postepeno žlicom dodajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu sipajte na nauljen i pobrašnjen kalup ili na masni papir za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.
Fila: žumanjke i šećer u prahu kuhajte na pari (ali ne predugo). Ohladite smjesu, dodajte koricu i sok limuna te umiješajte dobro izmiksani maslac u kremu. Oba dvije oblatne poškropite rumom i rasporedite na njih kremu. Pečeno tijesto položite na jednu oblatnu s kremom te poklopite s drugom oblatnom premazanom kremom tako da dobijete redove: prva oblatna, krema, pečeno tijesto, krema i druga oblatna. Opteretite kolač nekim predmetom (npr. knjigom) na dva sata da se stisne.
Režite na kocke ili rombove, prema želji.