Limun šnite

| Wine and dine |

Limun šnite
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Nije bilo ni Božića ni Uskrsa da mama nije radila svoje omiljene limun šnite, a tradicija se nastavila, danas ih radimo moja sestra Lana i ja. Orasi i limuni, krema, biskvit i oblatne - dobitna kombinacija.

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Temperatura pećnice: 170C

Četvrtasti kalup 

  •  2 kupljena lista oblatni

Tijesto:

  • 9 bjelanjaka
  • 30 dag šećera
  • 3 rebra čokolade
  • 37,5 dag oraha
  • 3 – 4 žlice brašna
  • 9 žumanjaka
  • 37,5 šećera u prahu
  • 1 limun – sok i korica
  • 37,5 dag putra
  • rum – prema želji za poškropiti oblatne

Zagrijte pećnicu na 170C.

Limun šnite
Limun šnite

Tijesto: umutite čvrsti snijeg od bjelanjka. Sve ostale sastojke posebno izmiješajte u smjesu pa postepeno žlicom dodajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu sipajte na nauljen i pobrašnjen kalup ili na masni papir za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.

Fila: žumanjke i šećer u prahu kuhajte na pari (ali ne predugo). Ohladite smjesu, dodajte koricu i sok limuna te umiješajte dobro izmiksani maslac u kremu. Oba dvije oblatne poškropite rumom i rasporedite na njih kremu. Pečeno tijesto položite na jednu oblatnu s kremom te poklopite s drugom oblatnom premazanom kremom tako da dobijete redove: prva oblatna, krema, pečeno tijesto, krema i druga oblatna. Opteretite kolač nekim predmetom (npr. knjigom) na dva sata da se stisne.

Režite na kocke ili rombove, prema želji.