Kuglof od limuna
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 2 cijela jaja
- 1 žumanjak
- 1 čaša štaub šećera (2 dl)
- 1 vanilin šećera
- 1/2 čaše biljnog ulja (1 dl)
- 1 čaša čvrstog grčkog jogurta (2 dl)
- 1 i 3/4 čaše prosijanog mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice limunovog soka
- naribana korica nešpricanog limuna
- nekoliko kapi arome limuna - prema želji
- putar za kalup
Zagrijte pećnicu na 180C. Dva cijela jaja, žumanjak i ulje umutite električnim mikserom pa dodajte sve ostale sastojke cijelo vrijeme miksajući smjesu. Izlijte smjesu u dobro nauljen kalup za kuglof. Pecite ga u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta, izvadite ga i malo ohladite.
U međuvremenu napravite bijelu glazuru:
- 3/4 šalice šećera
- 1/4 šalice soka od limuna
Pomiješajte šećer s limunovim sokom da se otopi u njemu. Uz pomoć ravnog tanjura kuglof oprezno okrenite na drugu stranu. Još topli kolač prelite bijelom glazurom i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ako vam se slučajno dogodi da vam kod okretanja pukne kuglof ili se prepolovi, nemojte brinuti, namažite ga sa zagrijanim pekmezom od marelica i zalijepite, biti će još ukusniji. :)