Svi ste me pitali recept za famozni kruh koji se ne mijesi, a u ovim turbolentnim vremenima, i svi oni koji nisu sami pekli kruh, upustili su se u avanturu zvanu KRUH. Dakle, ovaj receptić je zaista savršeno jednostavan i svatko ga može napraviti, čak i početnice/početnici koji nikad nisu ništa mijesili i pekli.
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme stajanja: 12 sati + pola sata
Vrijeme pečenja: 50 minuta (30 pa 20 minuta)
Temperatura pećnice: 250 C pa 200 C
- 50 dag brašna (glatkog bijelog, ali može i bilo kojeg drugog želite)
- 375 ml vode
- 1 i pol žličice soli
- 1/3 žličice suhog kvasca
1. Prosijajte brašno u zdjelu.
2. Dodajte sol i suhi kvasac.
3. Dodajte vodu i rukom ili žlicompomiješajte sve sastojke da se povežu. Smjesa će biti ljepljiva i mekana, ali baš takva treba biti.
4. Smjesu prekrijte krpom i pustite da odstoji barem 12 sati.
5. Nakon stajanja, smjesa će se dignuti, tako i treba biti. Pobrašnite radnu površinu i izlijte tijesto na istu.
6. Pobrašnite i tijesto te rukama raširite tijesto, a rubove preklapajte kao da slažete kuvertu i tako nekoliko puta.
7. Tijesto pokrijte krpom i pustite da se diže još neko vrijeme.
8. Uplite pećnicu na 250 C.
9. Stavite posudu s poklopcem (pekač) u pećnicu na nekoliko minuta da se dobro zagrije.
10. U zagrijanu posudu položite kruh (bez ikakve masnoće), nožem urežite po vrhu trake ili kockice, poklopite posudu i stavite u zagrijanu pećnicu da se peče 30 minuta.
11. Nakon 30 minuta otklopite posudu, smanjite pećnicu na 200 C i pecite slijedećih 20 minuta otklopljeno.
12. Izvadite kruh iz pekača i stavite ga na rešetku. Pokrite ga krpom i pustite sat vremena da se ohladi. Korica će biti hrskava, a sredina će biti mekana. Savršen kruh!