Kao toplo predjelo ili glavno jelo, kao prilog, za ručak ili večeru, rižoto s tikvicama i sirom uvijek je "malo jelo" koje me veseli. Moje klinke odbijale su jesti tikvice, kao uostalom i većinu povrća, ali tikvice s rižotom - nešto su posebno, one kažu: tu se tikvice toliko ne osjete, prefino je...
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta
- 50 dag riže
- 2 tikvice (narezane na šnitice)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 - 3 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
- 1 dl bijelog vina
- jušni temeljac (ili voda i kocka za juhu)
- 10 dag Grana padana ili nekog drugog tvrdog sira + za posip
- 1/2 žličice kurkume
- mix mediteranskih trava
- peršin
- maslinovo ulje
- malo putra
- sol
- papar
- orasi - za posipati prema želji
Ogulite tikvice i narežite ih na šnitice (mlade tikvice ne trebate ni guliti). Sitno nasjeckajte luk i češnjak, na maslinovom ulju prvo podinstajte luk pa dodajte češnjak te dodajte i zastaklite rižu (kratko promiješajte). Zalijte s vinom, a kad vino ishlapi dodajte malo po malo jušni temeljac, cijelo vrijeme miješajući. Posolite, popaprite i dodajte sve ostale začine (u mužaru stavite svježe listiće origana, bosiljka, ružmarina i peršina i istucite ih ili začinite miksom suhih mediteranskih trava). U grill ili običnoj tavi prepecite šnitice tikvica pa ih umiješajte u rižoto. Probajte rižu i kad je "za pod zub" - al dente, skinite je s vatre i umiješajte kockicu putra i naribani Grana padano ili neki drugi tvrdi sir te prema želji slatko vrhnje i poslužite.
Ukrasite dodatno Grana padanom i nasjeckanim orasima.