Kako narezati luk bez suza?

| Wine and dine |

Kako narezati luk bez suza?

 Dogodi li vam se da apsolutno svaki put kad režete luk proplačete kao mala curica? Isprobali ste sve bakine savjete i narodne "recepte"? Ako je vaš odgovor da, vjerujte nam, niste sami. Dok režemo luk oslobađaju se enzimi koji proizvode plin propanetial sulfoksid pomoću kojeg se stvara blaga sumporna kiselina. Mozak "šalje informacije" da se ispere oko, no više suza stvara više kiseline koja nadražuje naše oči. Srećom za nas, pronašli smo metodu koja će ubuduće vaše rezanje luka učiniti puno manje emotivnim...

ŠTO VAM TREBA: Zamrzivač i luk.

ŠTO UČINITI: Stavite luk u zamrzivač na 15-tak minuta prije nego vam zatreba i morate ga narezati. I obavezno namjestite alarm da ne zaboravite na njega (događalo se!), jer ne želite da luk postane pre tvrd.

ZAŠTO DJELUJE: Teorija kaže da niske temperature sprječavaju otpuštanje kemikalija iz luka koje nadražuju oči. Voilà! Vaša maskara je sada sigurna cijelu večer.