Sirova hrana posljednjih nekoliko godina probudila je veliki interes javnosti. Iako ovaj način prehrane postoji oduvijek, u zapadnjačkoj kulturi proteklih godina dobija sve više pobornika.
Najjednostavnija definicija ovog načina prehrane je konzumiranje namirnica u njihovom proirodnom stanju, minimalno termički obrađenih, bazira se na sirovom voću i povrću, žitaricama, mahunarkama, sjemenkama, sviježem cvijeću i jestivim biljem. Pobornici ovog načina prehrane ističu kao se izbjegavanjem obrađivanja hrane na visokim temperaturama sačuvaju svi nutrijenti.
Berlinska kuharica Juliana, vegan je već 15 godina i stvara jedinstve kolače koristeči samo sirove, veganske sastojke. Svaki kolač je napravljen precizno i s toliko detalja da je gotovo nemoguće vjerovati da su jestivi, osim toga Juliana na svojoj stranici dijeli brojene recepte pa i vi možete pokušati napraviti tortu u obliku buketa.