![Gratinirana brokula by suzy josipović](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/05/a20fc17d/gratinirana-brokula-dsc-0302.jpg)
Ako baš pretjerano ne volite meso, imamo riješenje za Vas: gratinirano povrće! Zapeči (gratinirati) se može skoro sve povrće. Za Vas sam izabrala nekoliko provjerenih recepata, pa birajte!
GRATINIRANA BROKULA
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 75 dag brokule (ili poriluka ili cikorije ili komorača)
- 1 slatko vrhnje u koje dodajte 2 jaja (ili umak bešamel)
- 15 dag ribanog sira grojera ili sl.
- putar
- prezle -za posipati
- ulje -za premazati kalup
- peršin (sitno narezan) – za posipati
Zagrijte pećnicu na 200C. Odvojite cvjetiće brokule i skuhajte ih u slanoj vodi. U međuvremenu pomiješajte slatko vrhnje i jaja za umak. Ocijedite brokulu pa je složite u nauljenu i posipanu prezlom vatrostalnu zdjelu. Dodajte naribani sir i zalijte umakom. Na kraju pospite prezlom, peršinom i listićima putra. Pecite u pećnici dok ne dobije zlatnožutu boju, otprilike 15-tak minuta.
*Umak od slatkog vrhnja možete zamijeniti bešamel umakom: otopite 3 dag putra, dodajte 4 dag brašna i ½ litre mlijeka, malo prokuhajte, dodajte muškatni oraščić, posolite i popaprite.
GRATINIRANE PROKULICE I KARFIOL
25 dag prokulica očistite, uklonite vanjske listove i kuhajte 5 minuta u slanoj, vreloj vodi sa lovorovim listom. Dodajte 25 dag cvjetova karfiola i kuhajte još 5 minuta. Zagrijte pećnicu na 200C. Fontini (3 dag) ili nekom drugom masnijem kravljem siru odstranite koru i narežite ga na kockice. Povrće procijedite i poslažite u vatrostalnu zdjelu premazanu putrom. Dodajte kockice sira. Povrće prelijte s 2 žlice mlijeka, pospite naribanim tvrdim kravljim sirom, npr. provolone i pecite 10 minuta u pećnici.
GRATINIRANE ŠPAROGE I ARTIČOKE
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 4 artičoke
- 1 vezica šparoga
- 2 dl slatkog vrhnja
- 1 žličica škrobnog brašna
- 2 dl naribanog parmezana
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200 C. Artičokama odrežite vanjske listiće i zašiljene krajeve drugih listića, uzdužno ih prorežite te ih kratko prokuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Šparogama otklonite tvrdi dio te ostatak natrgajte na kraće dijelove oko 3 cm te ih kratko prokuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Poslažite ih u vatrostalnu zdjelu. Izmiješajte slatko vrhnje, sol, papar, škrobno brašno i parmezan te prelite preko artičoka i šparoga. Pecite ih 15-tak minuta.
GRATINIRANE TIKVICE S CRNIM MASLINAMA
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 25- 30 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 1 kg tikvica
- 3 - 4 češnja češnjaka (protisnut)
- 15 dag crnih maslina
- 20 dag masnijeg vrhnja
- 20 dag parmezana
- peršin – sitno nasjeckan
- bosiljak
- origano
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200C. Tikvice ogulite i narežite na kockice veličine 1 cm i stavite u vatrostalnu zdjelu premazanu maslinovim uljem. Dodajte masline, protisnut češnjak, vrhnje, pola količine parmezana ili nekog drugog sira i sve začine i dobro izmiješajte. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 15-20 minuta, posipajte sa još parmezana ili nekog drugog sira i zapecite još 10 minuta dok sir ne poprimi zlatnožutu boju.