Fuliranje počinje idućeg tjedna: donosimo detaljan pregled hrane i noviteta

| Wine and dine |

Fuliranje

Zagreb se priprema za svoj omiljeni adventski spektakl – Fuliranje službeno počinje idućeg tjedna, 26. studenoga, na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, a ove zime dolazi s temom Priroda i društvo, inspiriranom brigom o okolišu, znatiželjom i kreativnošću. Organizatori iz Kokoš i Jaje obećavaju najkreativnije, najangažiranije i najrazigranije Fuliranje u 13 godina, s instalacijama, edukativnim trailovima i interaktivnim sadržajima koji kroz priče o Strossmayeru, Lenuciju i Bolléu otkrivaju povijest Zagreba na zabavan i moderan način.

Dubai Fritule by Gdje je jura

Ipak, ono zbog čega Fuliranje svake godine izaziva najveće uzbuđenje jest hrana. Ove godine na Strossmayerovu trgu naći će se 16 kućica koje donose eksploziju okusa, a mi smo imali priliku prvi kušati njihove adute na pretpremijernom kušanju u Metrou Jankomir i potvrđujemo kako posjetitelje očekuje prava gastronomska avantura.

Kućice koje se predstavljaju ove godine su: Noel*, Dante Tapas & More, Pastamisee, Gdje je Jura by Klepić Juraj, Strikoman’s Bistro, SpudBud, Buncek, Picnic Mingle & Fun, chef Mario Mihelj, Institut za kobasice by Mate Janković, Mama Zakucava, Chefs burger by Ivan Pažanin, Pizza Social Club, Brûlée Bar, GingleBells i Rakijarnica, svaka sa svojim prepoznatljivim hitovima i specijalitetima koji već sada izazivaju pravu euforiju među ljubiteljima hrane.

Nduja pizza by Pizza Social Club

Picnic Mingle & Fun otvara sezonu sočnim Pastramijem u sourdough pecivu od Boogie Bakeryja, s tanko rezanim dimljenim goveđim prsima, topljenim sirom, dinstanim kiselim kupusom i dimljenom majonezom – apsolutni hit za sve ljubitelje sendviča. Dante Tapas & More u ponudi će imati Baošticadu, dalmatinsku pašticadu u bao pecivu, te najavljuje Croquetas de Jamon, Señor spicy kobasicu, Patatas Bravas i Christmas Sangriu, za što predviđamo da će biti jedan od hitova festivala.

Pastrami by Picnic mingle & fun
Baošticada by Dante tapas &more

Buncek, iza kojeg stoji entuzijastična ekipa koja živi festivale i voli hranu bez pretenzija, ove godine donosi četiri verzije bunceka u panuozzo pecivu – hrvatski klasik sa zeljem i hrenom, korejski s kimchijem, američki Bacon Jam s iceberg salatom, rajčicom i kiselim krastavcima te talijanski Don Prasco, koji potpuno osvaja kombinacijom dijonnaise umaka, salse verde i pesto rosso s jabuka-komorač-rikola salatom. Noel* ostaje gastro zvijezda, s PigRollom, Puricom 2.0 u naan kruhu, „Krpice sa zeljem“ u taco verziji te Bučom s prženim hokkaido bučama, miso majonezom, ukiseljenim jabukama, chilli uljem i bučinim sjemenkama – vjerujemo da će se na ovim kućicama stvarati veliki redovi.

Don prasco by Buncek
Pigroll by Noel

Strikoman’s Bistro, koji prvi put stiže na Fuliranje, donosi kreativni street-food s tuna gulašem, sočnim porchetta sendvičem, prepoznatljivim Strikin beef tartarom i Octo-Dogom – hobotnicom u tempuri posluženu u hot-dog pecivu, koja već sad izaziva hype. Spud Bud, jedan od trenutno najpopularnijih street food hitova, uz standardne favorite donosi sekeli gulaš i pulled buncek sa dinstanim zeljem i hrenom, što će biti savršena opcija za sve ljubitelje zimskog comfort fooda. Pastamisee se drži svoje tradicije svježe tjestenine u kolutovima Grana Padano sira, a uz klasične Cacio e pepe i tartufe po prvi puta uvodi i Bolognese – jelo koje će biti omiljeno i kod djece i kod odraslih.

Octo-dog by Strikomans bistro
Spud Bud s buncekom
Cacio e Pepe by Pastamisee

Chef Mario Mihelj oduševljava moćnim i kreativnim šiševima, među kojima je posebno hit šiš s N’dujom. Mama Zakucava donosi punjenu pohanu papriku, lovački gulaš od vepra i srne u bao bunsu te domaće knedle sa šljivama u tajnom umaku, a Pizza Social Club, uz svoje provjerene klasike, priprema Calzone s porilukom i N’duja pizzu. Institut za kobasice by Mate Janković ponovno potvrđuje dominaciju s vrhunskom kranjskom kobasicom, a Chef’s burger by Ivan Pažanin brine da nitko ne ostane bez omiljenog Crispy kapula burgera. Što se tiče slađeg dijela blagdana, posjetitelji ni tu neće ostati zakinuti. Brûlée Bar spaja kremaste slastice s vatrom, a Gdje je Jura s Jurajem Klepićem se vraća s apsolutnim pobjednikom prošlogodišnjeg adventa - Dubai fritulama, a donosi i novi TikTok hit, čokoladnu Tortu Matilda .

Nduja šiš by Mario Mihelj
Kranjska kobasica by Mate Janković
Crispy Capula, Chefs Burger by Ivan Pažanin

Uz hranu i pića, Fuliranje ove godine donosi i bogat edukativni i humanitarni program. Svakodnevno se izdvajaju porcije hrane u suradnji s platformom Crumbs, štićenici Udruge UNUO kuhaju s chefom Temšićem, subotom nastupaju žene DJ-i i zbor Sve za nju, a ponedjeljkom je posvećeno Superseniorima s plesovima i koncertima uživo. Za najmlađe tu su predstave, radionice, druženja sa Svetim Nikolom i Djedom Božićnjakom te Nature i History Trail, dok se popularne plesne radionice vraćaju četvrtkom. Atraktivan ART Waste Challenge za mlade umjetnike kulminirat će otkrivanjem reciklirane skulpture u prosincu.

Matilda Cake by Gdje je jura

Fuliranje starta 26. studenoga warm-up dijelom i traje do 7. siječnja 2026., donoseći mirise, okuse i osmijehe za sve generacije, a već sada je jasno da će gastro hitovi poput Bunceka, PigRolla, Baošticade, Octo-Doga, Torta Matilda i Dubai fritula postati favorite ovog adventa.