
Ljeto je vrijeme opuštanja, druženja i, naravno, ukusne hrane koja se lako dijeli. Ako tražite nešto drugačije od klasičnog kukuruza na klipu, ovaj recept je pravo otkriće – Spicy kukuruzna rebarca! Hrskavi, začinjeni i savršeno pečeni komadi kukuruza poslužuju se uz bogati, pikantni umak na bazi jogurta i srirache. Ova kombinacija jednostavno podiže ljetne priloge na novu razinu.
Zamišljeni su kao „rebarca“ jer se kukuruz reže na četvrtine koje se lako drže u ruci – idealno za finger food. Savršeno funkcioniraju kao prilog uz meso s roštilja, ali i kao samostalan snack za ljubitelje povrća.

Sastojci
Za kukuruz:
- 3 klipa kukuruza, dužih ako može, očišćenih i s odrezanim krajevima
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica slatke paprike (može i dimljena)
- 1 žličica češnjaka u prahu
- Sol i papar po ukusu
Za Chili maslac:
- 3 žlice maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 i ½ žlica Aleppo chili ljuskica (ili druge blage chili pahuljice)
- Prstohvat soli (ako koristite neslani maslac)
Za umak:
- 1 i 1/2 žlica grčkog jogurta
- 1 žlica majoneze
- 1 žlica srirache
- 1/2 žlice soka limete
Dodatno:
- Svježi vlasac, sjeckani
- Naribani parmezan
- Limeta za posluživanje

Priprema
- Pripremite začinsku marinadu: u zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, papriku, češnjak, sol i papar.
- Kukuruz operite, posušite i pažljivo narežite na četvrtine (ili prepolovite, ako vam je lakše).
- Premažite svaki komad kukuruza začinskom mješavinom.
- Pečenje:
- U air fryeru: pecite na 180°C 15–20 minuta, okrećući na pola vremena, dok kukuruz ne omekša i blago se zakrivi.
- U pećnici: pecite na 180°C oko 30–35 minuta, okrećući na pola pečenja, dok ne dobije zlatnu boju.
- Priprema chili maslaca: na laganoj vatri rastopite maslac s maslinovim uljem i chili ljuskicama. Promiješajte i maknite s vatre (ponovno lagano zagrijte prije posluživanja ako treba).
- Umak: u zdjelici pomiješajte jogurt, majonezu, srirachu i limetin sok.
- Servirajte kukuruzna rebarca u zdjelu, prelijte s malo chili maslaca, pospite svježim vlascem i parmezanom. Uz to poslužite umak u zdjelici i kriške limete.

Savjet za posluživanje
Ovaj snack možete poslužiti i uz hladno pivo, ledeni čaj ili koktel s limetom. Najbolje ga je jesti dok je još topao i hrskav, a umak možete dodatno prilagoditi – više srirache ako volite ljuto ili više jogurta za blagu verziju.