Donosimo recept za savršeni ljetni snack: Chili kukuruzna rebarca

| Wine and dine |

Ljeto je vrijeme opuštanja, druženja i, naravno, ukusne hrane koja se lako dijeli. Ako tražite nešto drugačije od klasičnog kukuruza na klipu, ovaj recept je pravo otkriće – Spicy kukuruzna rebarca! Hrskavi, začinjeni i savršeno pečeni komadi kukuruza poslužuju se uz bogati, pikantni umak na bazi jogurta i srirache. Ova kombinacija jednostavno podiže ljetne priloge na novu razinu.

Zamišljeni su kao „rebarca“ jer se kukuruz reže na četvrtine koje se lako drže u ruci – idealno za finger food. Savršeno funkcioniraju kao prilog uz meso s roštilja, ali i kao samostalan snack za ljubitelje povrća.

Chili kukuruzna rebarca (photo credit:NorthEast Nosh recipes)

Sastojci

Za kukuruz:

  • 3 klipa kukuruza, dužih ako može, očišćenih i s odrezanim krajevima
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica slatke paprike (može i dimljena)
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • Sol i papar po ukusu

Za Chili maslac:

  • 3 žlice maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 i ½ žlica Aleppo chili ljuskica (ili druge blage chili pahuljice)
  • Prstohvat soli (ako koristite neslani maslac)

Za umak:

  • 1 i 1/2 žlica grčkog jogurta
  • 1 žlica majoneze
  • 1 žlica srirache
  • 1/2 žlice soka limete

Dodatno:

  • Svježi vlasac, sjeckani
  • Naribani parmezan
  • Limeta za posluživanje
Chili kukuruzna rebarca

Priprema

  1. Pripremite začinsku marinadu: u zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, papriku, češnjak, sol i papar.
  2. Kukuruz operite, posušite i pažljivo narežite na četvrtine (ili prepolovite, ako vam je lakše).
  3. Premažite svaki komad kukuruza začinskom mješavinom.
  4. Pečenje:
    • U air fryeru: pecite na 180°C 15–20 minuta, okrećući na pola vremena, dok kukuruz ne omekša i blago se zakrivi.
    • U pećnici: pecite na 180°C oko 30–35 minuta, okrećući na pola pečenja, dok ne dobije zlatnu boju.
  5. Priprema chili maslaca: na laganoj vatri rastopite maslac s maslinovim uljem i chili ljuskicama. Promiješajte i maknite s vatre (ponovno lagano zagrijte prije posluživanja ako treba).
  6. Umak: u zdjelici pomiješajte jogurt, majonezu, srirachu i limetin sok.
  7. Servirajte kukuruzna rebarca u zdjelu, prelijte s malo chili maslaca, pospite svježim vlascem i parmezanom. Uz to poslužite umak u zdjelici i kriške limete.
Chili kukuruzna rebarca

Savjet za posluživanje

Ovaj snack možete poslužiti i uz hladno pivo, ledeni čaj ili koktel s limetom. Najbolje ga je jesti dok je još topao i hrskav, a umak možete dodatno prilagoditi – više srirache ako volite ljuto ili više jogurta za blagu verziju.