Je li zdravo pripremati hranu na maslinovom ulju?

| Wine and dine |

 

Pixabay

Pržite li hrenu  na maslinovom ulju ili  pečete, znanost o često se postavlja pitanje je li to zdravo.

Prženje je jedan od najčešćih načina pripreme hrane, no s njime se dijelom mijenja nutritivni sastav namirnice koji se priprema, kao i nutritivni sastav ulja, odnosno masnoće, u kojem se hrana prži.

Poznato je da pržena hrana nije najzdraviji izbor  te da je konzumiranje iste jedan od čimbenika rizika razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Prilikom pripreme hrane na maslinovom ulju, ono se zagrijava do temperature od oko 180°C. Upravo zato je važno takvim poznavati vrstu i sastav ulja koje se koristi za pripremu jela jer nije svako biljno ulje isto.

Zahvaljujući specifičnom sastavu masnih kiselina, maslinovo ulje, za razliku od većine drugih biljnih ulja, maslinovo ulje, ima točku dimljenja na 210°C što je znatno iznad temperature pripreme hrane te  ga to čini stabilnijim i poželjnijim u odnosu na druga biljna ulja.

Naime, maslinovo ulje u svom sastavu ima manje termolabilnih nezasićenih masnih kiselina koje su inače prisutne u uljima te ga upravo to čini boljim  izborom za pečenje i prženje hrane.

Generacijama se na Mediteranu s maslinovim uljem kuha, peče, prži i začinjava “na hladno”. Neistina je da se maslinovo ulje smije koristiti samo pri začinjavanju salata i već pripremljenih jela nastala je iz neiskustva i “gluhih telefona”.

Nutricionistički gledano, važno je naglasiti kako su ljekovita svojstva maslinova ulja najsnažnija kada se koristi hladno ili lagano zagrijano jer je tada očuvan niz osjetljivijih komponenti poput arome i boje, fitonutrijenata i protuupalnih spojeva.

Brojne studije idu u prilog maslinovom ulju. Naime, iako je poznato da maslinovo ulje pozitivno utječe na zdravlje, istraživanja su potvrdila da se hrana pržena na maslinovom ulju ne može povezati s povećanjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. No, hrana pržena na drugim vrstama i većim količinama masnoća te priprema hrane u već korištenom ulju te neumjerenost i jednolična prehrana i dalje se smatraju štetnim za kardiovaskularno zdravlje.

Ako volite maslinovo ulje, neka vas dodatno ohrabri i činjenica da  se nakon konzumacije hrane pripremane na maslinovom ulju uzrokuje se manji oksidativni stres stanice i manji upalni odgovor u odnosu na neka druga tradicionalnalna ulja zbog svojih fenolnih komponenti.

U uvjetima visoke temperature nastaju zdravstveno nepoželjni spojevi poput aldehida, ketona i amina te je zato važno je razmisliti na kojem ulju pripremate hranu,a s aspekta nutritivne vrijednosti, maslinovo ulje je bogato antioksidansima, karotenoidima, vitaminom E i fenolnim spojevima koji prirodno štite ljudsko zdravlje  te ga takav sastav čini stabilnim i na visokim temperaturama.

Stoga, ne postoji opravdan razlog da se maslinovo ulje ne koristi za prženje i pečenje te vas ništa ne bi trebalo zadržati ako se na to odlučite, iako ste čuli priče da to nije dobro.