Svijet slastica sve nas više očarava, a hrvatski majstori svojim gastro kreacijama oduševljavaju.
Delicije koje su u davna vremena bile rezervirane za visoke slojeve društva, danas su dostupne svima i s veseljem kušamo svaku novu inovativnu kombinaciju. U timu zagrebačkog Apetit City restorana je mladi chef Darko Škoranec koji predstavlja četiri čarobne slastice koje nas vode na jedno sasvim neobično putovanje okusima.
Tarte i domaći sladoled od Butternut buče s jasminom i cimetom jesenski su desert.
Sastojci za prhko tijesto:
125g maslaca
85g šećer u prahu
60g bademovog brašna
50g jaja
180g brašna
Prstohvat soli
Postupak
Miksat maslac i šećer u prahu, dodat brašno , sol i bademovo brašno. Završiti s jajima. Obavezno ostavit da odmori prije upotrebe.
Tart buča
Pire od buče 330g (butternut)
150g šećera
320g vrhnja za kuhanje
3 veća jaja
1 čajna žličica đumbira
1 čajna žličica cimeta
¾ čajne žličice muškatnog oraščića
Prstohvat soli
Postupak
Buču narežemo i stavimo peći na 180 c do kad ne omekša. Očistimo i razradimo štapnim mikserom, te protisnemo kroz fino sito. Razvaljamo prhko tijesto i stavimo peći na 170c, 5 minuta, ostavimo da malo ohladi. Pire od buče i ostale sastojke spojimo i stavimo peći na 170c, 25 minuta.
Sladoled od buče
300g vrhnja za kuhanje
300g pire buče
130g šećer
1 mahuna vanilije
3 žutanjka
Prstohvat cimeta, đumbira, muškatnog oraščića
Smokve u sirupu od agave, s kulijem i domaćim sladoledom od maline s krekerima od đumbirom i dolce latte gorgonzolom slastica su koja zahtjeva dugotrajniju pripremu no, zasigurno će dati jednu novu dimenziju i sinergiju okusa.
Sladoled malina
340g malina
5g limunovog soka
150g vrhnja za kuhanje
150g grčkog jogurta
130g šećera
Đumbir kruh
100g maslaca
2 jaja
240 g brašna
¾ žlice đumbira
100 g šećera
240g mlijeka
Prstohvat soli
1 čajna žličica sode
Postupak
Razradimo jaja sa šećerom, zatim dodamo maslac(sobne temperature) i suhe sastojke. Završimo mlijekom i pečemo na 180c 30 min.
Mousse od kave i mascarponea s glazurom i brownijem od tamne belgijske čokolade kombinacija je koja korijene vuče iz nekih davnih vremena. Meksički su Azteci prvi počeli upotrebljavati kakao kao slasticu, do ovog današnjeg recepta kakao i čokolada prošli su pravu revoluciju. Danas nam je dostupna i vesele joj se gotovo svi stanovnici svijeta u bilo kojem obliku.
125g mascarpone
250g vrhnje za šlag +50(extra)
60g bjelanjak
30g šećer u prahu
4 listića želatine
5 g instant kave
Postupak
Namočiti listiće želatine. Napraviti meringu od bjelanjaka i šećera. Izmiksati 250 g vrhnja za šlag a ostatak 50 zagrijati i dodati instant kavu. Pomješati s nabubrenom želatinom i dodati u prethodno razrađen mascarpone. Rashladiti do sobne temperature te dodati lagano mješavinu bjelanjaka i šećera i na kraju šlag. Kalupirati i smrznuti po želji za mogućnost glaziranja.
Brownie
145 g maslaca
250 šećera
2 veća jaja
65 g brašna
80 g kakaa
50 g tamne belgijske čokolade
Žličica cimeta
Žličica vanili ekstrakt
Postupak
Razradit šećer i jaja, te dodat maslac sobne temerature. Dodat kakao i otopljenu cokoladu. Završit s cimetom, vanilijom i brašnom i peći na 175c, 13 minuta.
Čokoladna glazura
125 g vode
125 g vrhnja za kuhanje
50 šećera
55 kakaa
40 tamne čokolade
6 listića želatine
Sve osim želatine spojiit i zagrijavat do 80c.
Na kraju dodat nabubrenu ocijedenu želatinu i razradiit štapnim mikserom(držati se dna da se ne stvaraju mjehurići ) procjediti i koristiti kad se spusti na sobnu temperaturu.
Sfera od kestena i Zacapa ruma sa spužvom od bijele čokolade i kristaliziranog lisnatog tijesta desert je koji je Darko pripremao s velikim veseljem. Ovaj mladi specijalist, kad su slastice u pitanju, svoje je znanje usavršavao na više tečajeva Gourmandise pod vodstvom vrhunskih svjetskih majstora slastičara. Dio edukacije prošao je kako u Beču, tako i u ostalim europskim gradovima, da bi danas svim gastro zaljubljenicima u zagrebačkom Apetit Cityiju u Masarykovoj ulici iz dana u dan priređivao vrhunski doživljaj koji dugo pamtimo.
Kesten krema
3 žutanjka
3 bjelanjka
3 žlice šećera
250 pire kesten
Žličica vanili ekstrakta
Žličica zacappa ruma (il neki drugi po želji)
Postupak
Žutanjke i šećer stavimo miksati. Kad se razradi dodat pire od kestena,ekstrakt vanilije, rum te završimo s tvrdo tućenim bjelanjcima. Kalupiramo po zelji za mogucnost glazure.
Spužva od bijele čokolade
60 g bijele čokolade
110 g jaja
40 g šećera u prahu
10 g glatkog brašna
Žličica vanili ekstrakta
Postupak
Miksamo jaja i šećer pjenasto, dodamo rastopljenu čokoladu, vaniliju i brašno. Smjesu proći kroz sito i staviti u sifon. Puniti termo čaše i završiti u mikrovalnoj 55 sec na 700 w
Čokladni biskvit za podlogu
125g maslaca
125 g šećera
110 bademovo brašno
70 g tamne čokolade
25g brašna
130 jaja
Postupak
Miksati maslac i šećer,dodajte brašna ,čokoladu i jaja na nekoliko puta(lagano tućena) 170c 10 minuta.
Kristalizirano lisnato
Šećer u prahu
Lisnato tijesto
Postupak
Koristi se šećer u prahu umijesto brašna.
Kad se razradi tijesto, posipat obilno šećerom u prahu, prekrit papirom za pećenje te preko toga stavit jos jedan lim za pećenje da bi se dobile pravilne linije. 180c, 12 minuta.
Bijela glazura
150g šećera
100 vrhnja za kuhanje
140g vode
175g bijele čokolade
10 g želatine(6 listića)
Postupak
Isti kao i čokoladna glazura.