Priznajem, slatki kruh znam ispeći i u pekaču za kruh - stavim sve sastojke u pekač i stvarno - za nekoliko sati imam savršen slatki kruh. Ovaj recept za stollen je drugačiji od onog kojeg sam radila do sada, nije onako tvrd, više je biskvitan... svima se sviđa...
Tijesto:
- 60 dag glatkog brašna
- 1 svježa germa
- 2 jaja
- 10 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 17 dag putra
- 2 dl kiselog vrhnja
- 10 dag grožđica (natopljenih u rum)
- 10 dag suhih brusnica (natopljenih u rum)
- 10 dag šnitica badema
- 10 dag nasjeckanih prepečenih lješnjaka
- 10 dag nasjeckanih oraha
- 10 dag kandiranog voća - prema želji
- naribana korica 1 naranče
- naribana korica 1 limuna
- 2 žlice cimeta
- 1 žličica klinčića
- 1 žličica naribanog muškatnog oraščića
- 1/2 žličice anisa
- 1/2 žličice kardamoma
- rum
Za ukrašavanje:
- 2 dag putra
- 5 dag štaub šećera
1. Izradite germu: pomiješajte germu i mlako mlijeko, dodajte šećer i ostavite na toplom da se digne, oko 10 minuta.
2. Oprane grožđice i brusnice namočite u rum i ostavite sa strane.
3. U zdjeli pomiješajte prosijano brašno, šećer u prahu i vanilin šećer, zatim dodajte dignutu germu, otopljeni putar, jaja i vrhnje pa umijesite glatko tijesto, pokrijte ga krpom i ostavie na toplom da se diže oko 30 minuta.
4. Tijestu dodajte grožđice, brusnice, bademe, lješnjake, narančine i limunove korice i sve ostale začine prema želji. Možete izostaviti bilo koje voće, orašasti plod ili začin, a dodati npr. pinjole, pistacije ili sl. Dobro istucite i umjesite tijesto te pustite da se digne na toplome mjestu daljnjih 30 minuta.
5. Tijesto premijesite i podijelite na dve dijela pa svaki razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. Valjkom u sredini uradite udubinu i tanke kratke stranice preklopite i dobit ćete kvadrat. Prebacite dulje stranice tako da dobijete nepravilan presjek. Položite oba stolena u kalup, omeđite svaki s aluminijskim papirom pa pustite neka se ponovo dižu na toplom mjestu da se obujam udvostruči, oko 20 minuta.
6. Zagrijte pećnicu na 180C i pecite oko 50 minuta. Prema potrebi, pred kraj ga pokrijte masnim papirom. Čim ga izvadite, premažite ga otopljenim putrom i pospite debelim slojem šećera u prahu.
7. Kad se stollen ohladi, omotajte ga prozirnom folijom. Stollen može stajati nekoliko dana, kažu da je najbolji tek nakon nekoliko dana.