Matcha je vrhunski japanski zeleni čaj u prahu kakav se stoljećima koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Listići zelenog čaja za proizvodnju matche se beru nekoliko tjedana prije klasičnog vremena berbe, isključivo s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti. Ovim postupkom se između ostalog potiče sinteza klorofila i povećava razina aminokiselina, prvenstveno L-teanina. Listići se ubiru isključivo ručno, nakon čega se pare, prigušuju i suše te se na kraju kamenim mlinom melju u fini prah.
Za razliku od drugih vrsta zelenog čaja koji mogu odstajati pripremljeni, matcha čaj se uvijek pije svježe pripremljen te ga odlikuje prirodno slatkasti okus. Prirodno je bogat antioksidansima (katehin), vitaminima A, B6, C i K, mineralima, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom i bakrom.
Matcha čaj uz sve ranije spomenuto pojačava metabolizam, poboljšava raspoloženje i smanjuje krvni tlak te dijeluje i kao prirodni detox. Da biste dobili dnevnu dozu matche, a da ne morate stalno piti samo čaj - pronašli smo 7 odličnih recepata koje jednostavno morate probati (do recepta možete doći klikom na ime recepta).