Kao i sva hrana tako se i deserti razlikuju od zemlje do zemlje, neki su jednostavniji, dok se neki sastoje od slojeva i slojeva raznih sastojaka, neki su lagani i voćni dok su neki prave čokoladne bombe.
Pogledajte kojim se desertima ljudi slade diljem svijeta.
1. Francuska: Creme Brulée
Creme Brulée nezaobilazni je i omiljeni desert francuske kuhinje napravljen od svilenkaste kreme i hrskave karamele.
2. Amerika: Pita od jabuke
Komadi jabuke zamotani u prhko tijesto mogu se poslužiti sa šlagom ili sladoledom od vanilije.
3. Turska: Baklava
Orijentalni desert čiji su glavi sastojci orasi i med.
4. Italija: Gelato
Gelato je kremasti sladoled koji možete okusiti samo u Italiji. Razlika između Gelata i klasičnog sladoleda je u sastojcima, gelato sadrži prirodne sastojke, ima vrlo malo zraka i ne zamrzava se na tako niskim temperaturama kao klasičan sladoled.
5. Peru: Picarones
Picarones je peruanska verzija krafni. Dobivaju se prženjem smjese krumpirova škroba, brašna, kvasca, šećera i anisa.
6. Rusija: Syrniki
Ruska palačinka koja se poslužuje s pekmezom, umakom od jabuka, vrhnjem ili medom.
7. Španjolska: Tarta de Santiago
Torta od badema koja ima bogatu povijest, a originalno dolazi iz Galicije.
8. Japan: Mochi
Desert je dobio ime po mochigome, ljepljivoj riži koja se oblikuje u kuglice. Mochi je dostupan tijekom cijele godine ali se najčešće jede i prodaje na japanskoj novoj godini. Često je omotan oko male kuglice sladoleda.
9. Argentina: Pastelitos
Pastelitos se najčešće jede povodom argentinskog dana nezavisnosti. Tijesto punjeno slatkom dunjom ili slatkim krumpirom.
10. Engleska: Banoffee Pie
Ukusna pita napravljena od banane, kreme, karamele i ponekad čokolade ili kave.
11. Brazil: Brigadeiros
Desert koji se jede na svakoj brazilskoj proslavi. Čokolada u prahu, kondenzirano mlijeko i maslac najčešće se oblikuju male kuglice prikrivene čokoladnim mrvicama.
12. Kina: Dragon Beard Candy
Osim što je kineski desert, ova slastica je i ručno rađena tradicionalna umjetnost zemlje. „Zmajeva brada“ podsjeća na bijelu čahuru, a sastoji se od šećera, sirupa, kikirikija, sjemenki sezama i kokosa.
13. Belgija: Belgijski vafli
Uobičajena slastica koji možete vidjeti gdje god se okrenete u ovoj zemlji. Najčešće se jedu tople, sa šećerom u prahu ili Nutellom.
14. Indija: Gulab Jamun
Jedna od omiljenih slastica u Indiji ali i u Aziji. Krafnice u obliku loptica prelivene šećernim sirupom. Prave se od mlijeka u prahu, a umjesto u ulju prže se u maslacu.
15. Austria: Sachertorte
Sacher torta najpoznatiji je austrijski recept koji je izumio Franz Sacher 1832. godine, a recept je još uvijek poznat samo slastičarima u hotelu Sacher u Beču.
16. Australija: Lamingtons
Desertne kockice od tijesta prelivenog čokoladom i posute kokosom. Desert vrlo sličan čupavcima.
17. Njemačka: Schwarzwald torta
Krema, čokolada i trešnje čine je jednom od najukusnijih torti na svijetu.
18. Island: Skyr
Desert koji je dio islandske kuhinje već tisućama godina. Desert sličan jogurtu poslužuje se hladan s dodatkom mlijeka, šećera i vode.
19. Kanada: Nanaimo Bar
Slatke kocke s čokoladnim preljevom koje nije potrebno peći dobile su ime po gradu Nanaimu.
20. Južna Afrika: Koeksisters
Južnoafrički desert ime je dobio po nizozemskoj riječi „koekje“ što znači kolač. Pecivo od izuzetno slatkog tijesta koje je prženo i umočeno u hladni šećerni sirup.
21. Švedska: Prinsesstarta
Višeslojni kolač koji ispod sloja marcipana koji je najčešće zelene boje skriva mekani biskvit, šlag i kremu.
22. Egipat: Om Ali
Egipatska verzija pudinga, radi se od lisnatog tijesta, mlijeka, šećera, vanilije, suhih grožđica i raznih orašastih plodova.