Kako boje u interijeru utječu na naše raspoloženje

| Interior |

 

Pixabay

Svi znamo da boje kojima smo izloženi utječu na naše raspoloženje.

Utjecaj boja na naše raspoloženje ovisi o nekoliko faktora: same boje, intenziteta i trajanja izloženosti toj boji, kao i subjektivnim faktorima, kao što je preferencija određene boje. Ljepše se osjećamo među bojama koje volimo, koje dopunjuju prostor i oplemenjuju ga. U kontekstu psihologije boja i enterijera, neophodno je voditi računa o individualnim razlikama među ljudima, i pored toga što smo donekle biološki uvjetovani da boje doživljavamo na određeni način.

Svaka boja ima različit utjecaj.

Crvena boja

Crvena boja je moćna i ima najdužu valnu duljinu svjetlosnog spektra. Može potaknuti snažne fizičke i emocionalne reakcije. Čini se da nam je bliže nego što to zapravo jest i zaokuplja pažnju. Gledanje crvene boje može povećati broj otkucaja srca i ubrzati disanje, što može biti korisno ako trebate malo poticaja. Povezuju je s ljubavlju, toplinom i udobnošću. Smatra se da je to intenzivna ili čak ljuta boja koja izaziva uzbuđenje.
Žuta

Žuta boja

Najteža boja za ljudsko oko koju mozak treba dešifrirati, pa je zabilježeno da previše žute boje može uzrokovati mučninu i glavobolju. Izloženost žutoj boji može potaknuti mentalne aktivnosti i povećati energiju. Primijećeno je da povećava koncentraciju pa se zato često koristi na bilježnicama. Smatra se veselom i optimističnom bojom. Žuta, također, može uzrokovati anksioznost i manjak samopoštovanja.

Plava boja

Plava se smatra bojom koja umiruje, ali i bojom poslovnog svijeta. Iz tog razloga mnoge sobe su plave, jer je to boja koja pomaže izazvati smirujući učinak kod ljudi. Također, može stvoriti stanje depresije, jer je puno plave boje hladno i tužno. Plava je jedna od najpopularnijih boja, ali je i među najmanje privlačnim kada govorimo o prehrani. Neki programi dijeta preporučuju da jedete obrok s plavog tanjura. Plava se rijetko prirodno javlja u hrani, osim kod nekih vrsta voća kao što su borovnice, šljive ili grožđe. Također, pojava plave boje u hrani redovito je znak da je hrana pokvarena.Plava boja, također, snižava puls i tjelesnu temperaturu.
Zelena Boja

Zelena boja

Zelena boja koja se nalazi u sredini svjetlosnog spektra je popularna u bolnicama jer stvara okruženje za odgoj i zdravlje. To je zato što ima snažne veze s prirodom. Mnogi simboli i logotipi imaju zelenu kao osnovnu boju. Nakon što je prepoznata kao boja koja simbolizira plodnost, često je korištena na vjenčanjima u petnaestom stoljeću. Najlakša boja za oči stvara umirujući efekt pa je često korištena u uređenju interijera. Istraživači su ustanovili i da zelena poboljšava vještine čitanja. Neki studenti su otkrili da držanje providnog zelenog papira preko materijala za čitanje poboljšava brzinu čitanja i razumijevanje pročitanog.

Narančasta boja

Koristeći kombinaciju crvene i žute, narančasta se boja smatra toplom i energičnom. Apsolutno nema smirujući učinak te je snažno povezana s ambicijama i novim fazama u životu. U terapiji bojama koristi se za liječenje pluća i kako bi se povećala razina energije. Fiziološki je zabilježeno povećanje protoka krvi u mozgu, što može povećati mentalne aktivnosti. Lako je uočljiva pa se često koristi na gradilištima ili mjestima gdje postoji opasnost od ozljeda.

Ljubičasta boja

Ljubičasta boja se rijetko pojavljuje u prirodi. Posjeduje najkraću valnu duljinu u svjetlosnom spektru, te potiče meditaciju i duboko razmišljanje kod onih koji ju vide. Kako ju je rijetko pronaći u prirodi, postala je simbol bogatstva i moći.

Roza boja

Roza boja ima umirujuće djelovanje pa se koristi u zatvorima kao način smirivanja zatvorenika. No, taj je utjecaj samo kratkog vijeka jer jednom kada prestanete koristiti ovu boju kao glavni dio svoje okoline, njen utjecaj prestaje. Smatra se ženskom bojom koja umiruje i romantična je boja koja označava nježne osjećaje.

Siva boja

Za sivu boju se smatra da ima mali ili gotovo nikakav psihološki utjecaj na nas. Poslovna odijela su obično sive boje, a kroz to ju možemo povezati sa samopouzdanjem i samostalnošću. Ukazuje na nedostatak boje i vitalnosti, što može uzrokovati depresivna stanja. Također se navodi kao oznaka za vrijeme, početak zimskog sna, jer su dani kraći, a noći dolaze ranije.

Crna boja

Crna boja apsorbira sve boje u svjetlosnom spektru. To svojstvo oduzimanja svjetlosti djeluje prijeteći pa se zato mnogi ljudi boje tame. Crna boja stvara apsolutnu jasnoću kada se koristi u pisanju poruke i postiže dobru ravnotežu s bijelom. Također je najgušća bojate može dati dojam težine predmetima koji su obojeni u crno. Često je korištena u svijetu mode i dizajna zbog efekta sužavanja obujma tijela.

Smeđa boja

Smeđa je jako evolucijski povezana s našim mozgom jer sugerira da je hrana jestiva ili zrela. Ima snažne veze s prirodom i zemljom, poput zelene, te se smatra drugom najdražom bojom među muškarcima, odmah nakon plave. Povezana je s toplinom i udobnošću, može pomoći ljudima da se osjećaju ugodno i sigurno.
Bijela Bijela je boja totalne refleksije svjetlosnog spektra. Smatra se čistom i sterilnom pa je popularna boja u medicinskoj struci. Također predstavlja neokaljanost i čistoću pa je čest izbor za vjenčanice jer simbolizira djevičanstvo.