Vivienne Westwood i Alexander McQueen na razglednicama

| Design |

Fotograf Sølve Sundsbø u suradnji sa Royal Mailom izdao je limitiranu seriju poštnskih markica sa fotografijama kultnih komada odjeće britanskih dizajnera. Tako će se uskoro na razglednicama naći slavna “Harlequin”tartan haljina Vivienne Westwood, crna haljina od  pačjeg perja Alexandera McQueena, odijelo Paul Smitha te zlatna Zandra Rhodes večernja haljina. Ovom serijom markica Royal Mail u čast kraljice Elisabethe i njenih 60 godina na tronu te Olimpijade koja će se uskoro održati u Londonu, Sølve je odao i počast zadnjih 60 godina britanske  mode.  

Sundsbo je poznat u svijetu mode po svojim zadivljujućim kampanjama, radio je sa Tom Fordom, Diorom, Guccijem i Hermésom, no sigurno ćemo najviše pamtiti seriju filmića koju je radio sa McQueenom za “Florence Biennale”.

Ova kolekcija poštanskih markica osm Zandre, Alexandera, Vivienne i Paula, uključuje i velikane i revolucionare britanskog dizjna kao što su Hardy Aimes, Norman Hartnell, Granny Takes a Trip, Ossie Clark sa Celiom Birtwell, Tommy Nutter i Jean Muir.  

Zanimljivo je što odjeća na markicama nije niti na lutkama niti na modelima već je odjeća samo na bijelim siluetama i sjenama lutki. Iako je teško odjeću učiniti zanimljivom ako je nitko ne nosi jer ona nije sama sebi svrhom, Royal Mail definitvno je to uspio. Michael Johnson, kreativni direktor kompanije koja je radila grafički prijedlog markica rekao je kako odjeća na lutkama izgleda beziražajno i bezživotno, no da je svejedno nisu željeli staviti na poznate osobe koje su originalu i nosile ovu odjeću jer onda pozornost ne bi bila na odjeći kojoj se ovom prilikom odaje počast.

Royal Mail je uz markice izbacio i prezentaciju koja dolazi uz markice i uz ilisutiranu povijest britanskog modnog dizajna, a koju je napisala profesorica” London College of Fashion” Amy de la Haye, a možete je nabaviti za svega 5 funti.” The Great British Fashion Stamps” kako im je naziv možete nabaviti u svim poštama u Velikoj Britaniji po 6 funti te online na http://www.royalmail.com/stamps. Ovo je zaista kolekcija za kolekcionare..