Pametni štap sa satelitskom navigacijom za starije osobe

| Design |

Japanski tehnološki gigant Fujitsu napravio je "pametni" štap sa ugrađenom satelitskom navigacijom, koji će starijim osobama pomoći pri kretanju. Štap nazvan "Next Generation Cane" je dizajniran tako da pomogne starijim ljudima da prate pravi put te da također prate i srčani ritam i tjelesnu temperaturu.Lokaciju štapa je moguće pratiti putem interneta, a on automatski šalje email porodici korisnika ukoliko registrira da je osoba koja ga koristi pala.

Prototip je predstavljen na Mobile World Kongresu u Barceloni, a opremljen je GPS-om, podržava 3G mrežu i WiFi. Na njegovoj ručki je ugrađen LED ekran. Ukoliko je potrebna promjena pravca, štap vibrira, a na ekranu se pojavljuje strelica. Iako je namijenjen starijim osobama, štap će koristiti i osobama koje su povrijeđene te kojima je potrebna pomoć pri kretanju.

Sve podatke koje prikupi, štap šalje putem elektronske pošte, tako obitelj korisnika štapa uvijek može znati njegovu točnu lokaciju, srčani ritam i temperaturu. Ukoliko štap detektira nepravilan rad srca, automatski kontaktira hitnu pomoć. Točan datum početka prodaje štapa još uvijek nije poznat.