Osvježite svoju kuhinju pomoću ovih dizajnerskih savjeta

| Design |

Jednostavne stvari poput zamjene sudopera nekim živopisnijim primjerkom, dramatičnija rasvjeta ili oslikani ormarići učinit će čuda u vašoj kuhinji. Donosimo vam deset vrijednih dizajnerskih savjeta koji će vam pomoći ako ste u procesu uređenja vaše kuhinje i koji mogu poslužiti kao inspiracija za one koji razmišljaju o tom pothvatu. 

Pri uređenju prostora važno je obratiti pozornost na rasvjetu
Pri uređenju prostora važno je obratiti pozornost na rasvjetu

1.Osvjetljenje 

Količina svjetla u kući ili stanu jedna je od najvažnijih stavki pri uređenju interijera. Prostori koji primaju veliku količinu dnevnog, prirodnog svjetla su znatno privlačniji nego oni u koje dopire manje danjeg svjetla. Ovo pravilo posebno vrijedi za kuhinje u kojima dosta ljudi provodi puno vremena i koje su za većinu obitelji središnje mjesto u kući ili stanu. Svjetlo pridonosi atmosferičnosti i zato je važno pri kupnji rasvjete paziti na kvalitetu iste. Osim te tehničke funkcije, rasvjeta u kuhinji može imati i odličnu estetsku funkciju poput ove koju smo pokazali na slici. Uskladite boju lustera s primjerice stolicama ili nekim drugim dijelovima namještaja i elegantni izgled je zajamčen. 

Metalne slavine pridonose sofisticiranijem izgledu kuhinje
Metalne slavine pridonose sofisticiranijem izgledu kuhinje

2.Kuhinjski sudoper 
Svaki dizajner koji se bavi uređenjem kuhinja, reći će vam da je sudoper jedan od ključnih elemenata u kuhinji. Iako se to možda ne bi reklo, sudoper je jedan od onih elemenata koji među prvima upadaju u oči. Posebno je to točno, ako se odlučite za neki primjerak u živim bojama koji će podignuti i osvježiti cijelu kuhinju. Za sofisticirani izgled vaše kuhinje možete odabrati metalne slavine koje izgledaju vrlo elegantno i profinjeno. 

Kuhinjski uređaji u jarkim bojama hit su posljednjih nekoliko sezona
Kuhinjski uređaji u jarkim bojama hit su posljednjih nekoliko sezona

3.Kuhinjski uređaji 
Ukoliko smatrate da je ružičasti hladnjak sa slike ipak previše za vas, nema veze. Možete se odlučiti za neku manje upadljivu boju ili pak intenzivnu nijansu, ali na manje dimenzioniranim uređajima. Naš prijedlog je da uzmete toster ili aparat za kavu u primjerice crvenoj boji i izložite ga na neko vidljivo mjesto. Vaša kuhinja će izgledati chic i moderno. 

Trend obojenih podova može biti super rješenje za osvježenje kuhinje
Trend obojenih podova može biti super rješenje za osvježenje kuhinje

4. Podovi 
Slično kao zidove, i podove možete ukrasiti nekim oslikanim uzorcima. Naravno, ovdje morate pripaziti da ipak ne pretjerate jer bi cjelokupni dojam mogao biti dosta loš. Ako vam se ovo sviđa, odlučite se za neki svoj omiljeni uzorak i oslikajte ga na kuhinjskom podu. Čak i bez uzoraka, podovi u jarkim bojama osvježit će cijeli prostor kuhinje. 

Vintage kuhinjski ormarići uvijek su odličan izbor
Vintage kuhinjski ormarići uvijek su odličan izbor

5.Kuhinjski ormarići 
Kuhinjski ormarići su jedna od najvažnijih stavki u uređenju kuhinje. Postoji bezbroj načina na koje ih možete osvježiti. Mi vam predlažemo da ih obojite u neku neutralnu boju izvana, a iznutra neka to bude neka intenzivna nijansa. Nemojte zanemariti ni sadržaj ormarića koji je, ako je stakleni, vidljiv. Unutrašnjost ormarića ukrasite najljepšim posuđem ili čašama koje imate i na taj način ormarić postaje ujedno funkcionalni i estetski element. 

Komadi namještaja u živim bojama podižu cijeli prostor kuhinje
Komadi namještaja u živim bojama podižu cijeli prostor kuhinje

6.Stolice i pult
Kuhinjske stolice mogu biti odličan ukras, ako se odlučite za malo drugačiji i pomaknuti dizajn istih. Ovdje je ponovno naglasak na jarkim bojama koje izgledaju odlično na ovim komadima namještaja. Ista stvar vrijedi i za kuhinjske pultove. Nas je oduševio zeleno obojeni pult na slici koji je rad dvojice američkih dizajnera Todda Nickeya i Amy Kehoe. 

I stropovi mogu biti ukrasni detalji
I stropovi mogu biti ukrasni detalji

7.Strop
Sve ono što smo dosad naveli o bojama, vrijedi i za strop. Sofisticirani izgled cijele prostorije lako se postiže ako strop obojite u neku od živih boja. Naravno, morate pripaziti da boja stropa bude usklađena s bojom koja dominira u vašoj kuhinji kako biste izbjegli kičasti dojam. 

Wallpaperi u kuhinji  su trend u uređenju interijera
Wallpaperi u kuhinji su trend u uređenju interijera

8.Zidne tapete
Jedan od naših najdražih trendova kad je riječ o uređenju interijera su definitivno zidne tapete. Izgledaju vrlo lijepo i elegantno, a i praktične su za postavljanje. Kada vam dosade, uvijek ih možete promijeniti i staviti neke druge.