Žvakanje žvakaće gume dobro je za mozak

| Lifestyle |

Znanstvenici su otkrili kako je žvakaća guma zaista dobra za mozak. Žvakanje pojačava razmišljanje i opreznost, a prema studiji, reakcije onih koji žvaču žvakaće gume 10 posto su brže nego reakcija osoba koje ne žvaču.

U istraživanju provedenom u Japanu i objavljenom u časopisu "Mozak i spoznaja" potvrđeno je da se osam zona mozga aktivira samo tijekom žvakanja. Jedna od teorija nudi objašnjenje kako žvakanje povećava uzbuđenje i dovodi do privremenog poboljšanja protoka krvi u mozgu.

Tijekom istraživanja, volonteri su imali određene zadatke koje su trebali izvršiti za vrijeme žvakanja žvakaće gume, tijekom čega im je sniman mozak kako bi se uvidjelo koja područja se aktiviraju. Tijekom 30-minutnog testa učenici su stiskali tipke desnim ili lijevim palcem kao odgovor u kojem smjeru se nalazi strelica na ekranu.

Muškarci i žene koji nisu žvakali reagirali su za 545 milisekundi, dok je onima koji su žvakali trebalo 493 milisekunde. Utvrđeno je da su najaktivinija bila područja mozga za pokret i pažnju.

"Naši rezultati ukazuju na to da žvakanje povećava nivo uzbuđenja i pažnje, što može dovesti do poboljšanja kognitivnih djela", izjavili su istraživači s Nacionalnog instituta za radiološku nauku u Japanu. Zanimljivo, zar ne?