Znanstveno je dokazano da je OVO najbolje vrijeme u danu za trčanje

| Lifestyle |

PureBoostX - prve tenisice za trčanje dizajnirane isključivo za žene!
PureBoostX - prve tenisice za trčanje dizajnirane isključivo za žene!

 Znamo, vaš raspored je vaš raspored i ništa što bilo kakvo istraživanje kaže ga ne treba mijenjati, ali ako je suditi prema znanosti, zapravo postoji najbolje vrijeme u danu za trčanje!

Znanstvenici su došli do zaključka da je večernje trčanje najbolje za naše tijelo i to zbog nekoliko razloga. U nastavku donosimo potpuno i detaljno objašnjenje. I ne zaboravite: svako doba dana je dobro doba dana za vježbanje!

NAVEČER SMO PUNO MANJE SKLONI OZLJEDAMA I BRŽE TOPIMO MASNOĆE

Kad tek ustanete iz kreveta, nakon nekoliko sati sna, našim mišićima nedostaje čvrstoće zbog manjka kretanja tijekom noći. Što znači da se prvo dobro morate rastegnuti i zagrijati jer biste u protivnom mogli nanijeti ozljede tijelu i istegnuti mišiće. S druge strane, navečer je temperatura našeg tijela prirodno povišena i tijelo je pripremljeno za promjene koje mu se događaju uslijed trčanja.

Hormonima koji pokreću naš metabolizam ujutro ipak treba malo više vremena, zato što smo "postili" cijelu noć. Ali trčanjem prije večere (kada je metabolizam u punom uzletu) tijelo troši više kalorija i tijekom noći. Plus: ljudska pluća su čak 6% funkcionalnija navečer nego ujutro - što znači da trkači mogu održavati bolji tempo i brzinu po kilometru.

Adidas tenisice za trčanje
Adidas tenisice za trčanje

 

OVAKO ĆETE SE NAJBOLJE RIJEŠITI STRESA I BOLJE SPAVATI

Najbolji lijek za stresan dan u uredu/s djecom/u školi je večernje trčanje! Vježbanjem potičemo proizvodnju endorfina zbog čega smo bolje volje i momentalno opušteniji. Također, studija u Kaliforniji je pokazala kako ljudi koji vježbaju navečer mogu komotno zaspati i 30 minuta nakon treninga, vrlo vjerojatno zbog sniženog krvnog tlaka i tenzije u mišićima koja se javlja nakon trčanja.