Znanstvenici otkrili koja je najbolja večernja rutina

| Lifestyle |

Instagram / @natamals

Bez obzira imali problema sa snom ili ne, reći ćemo vam što biste trebali učiniti za dobar noćni san i što je najbolje za tijelo.

Dolazite kući nakon napornog radnog dana, a onda počnete čitati knjigu, gledate televizor ili napravite vježbe joge? Što je dobro za vaše zdravlje? Business Insider otkriva koja je najzdravija večernja rutina. Prema znanstvenicima, trebali biste učiniti ove stvari:

Posljednju šalicu kave ili bilo koji drugi unos kofeina trebali bi popiti do 15 sati. Svaki kasniji unos kofeina može negativno utjecati na vaš obrazac spavanja. Mayo Clinic također preporučuje unos kofeina na dvije do maksimalno tri šalice na dan. Previše kofeina može prouzročiti migrene, razdražljivost, probleme sa želucem pa čak i podrhtavanje mišića.

Instagram / @natamals

Kao i kofein, pretjerana konzumacija alkohola može poremetiti vaš san. Stoga bolje budite umjereni pogotovo kada znate da se sljedeće jutro trebate rano probuditi. Ako ste ipak pretjerali, prije spavanja popijte veću količinu vode ili nezaslađenog biljnog čaja (ne one koji sadrže kofein). Tekućina će vas osvježiti i spriječiti pojavu glavobolje. Svi oni koji ne vole konzumirati tekućinu, za večeru pojedite neke od namirnica koje su dobar izvor tekućine kao što su cvjetača, paprika, špinat, mrkva ili zeleni grašak.

Ako pak jedete večeru u restoranu, trebali biste pojesti samo oko trećine poslužene porcije kako bi imali miran san. Ako pak jedete kod kuće, pobrinete se da vam je porcija mala te je radije poslužite na malom tanjuru ili pak pokušajte večerati što ranije, jer u tom slučaju si možete priuštiti veću porciju.

Plavo svjetlo naših pametnih telefona sprječava proizvodnju tzv. melatonina, odnosno hormona spavanja koji osigurava da se naše tijelo i mozak pripreme za spavanje. Stručnjaci preporučuju da pametni telefon odložite najmanje 30 minuta prije spavanja.