Zdravi šećer koji će potpuno promijeniti pogled na zaslađene stvari

| Lifestyle |

Šećer

Šećer i visoko-fruktozni kukuruzni sirup su gotovo sinonimi za "kalorije" i "debljanje" kada je popularna kultura u pitanju. Dok "nisko-kalorične" i "bez kalorija" alternative služe kao zdrava zamjena, neki znanstvenici tvrde da su ta umjetna sladila zapravo gora za nas nego ranije spomenuti fini šećeri.

Protekli su tjedan znanstvenici ostvarili napredak na novom, biljnom šećeru koji je jednako sladak kao prava stvar, ali nimalo opasan - brazzein. Voćni protein, brazzein, je izvađen iz bobica zapadnoafričke biljke poznatije kao oubli koja se čisti u mineralnoj tvari. Ovaj je proces komercijalno bio neuspješan u prošlosti zbog ograničenih resursa, no danas su stvari drugačije. Tim znanstvenika iz Južne Koreje sada gade novu metodu koja može omogućiti masovnu proizvodnju prirodnog zaslađivača. Tim vođen od stane Kwang-Hoon Konga, uspješno je iskoristio kvasac koji je izbacio velike količine brazzeina po prvi put. Protein proizveden ovim postupkom je navodno 2000 puta slađi od šećera, a nije imao gorak okus - doista je riječ o realnoj, isplativoj alternativi.

Ne možemo sa sigurnošču tvrditi da će brazzein opstati kao prirodni zaslađivač u budućnosti. No, u najmanju ruku, napredak kojeg je ostvario tim Kwang-Hoon Konga ide ka zdravijoj alternativi.

Šećer