Zašto žene nose tek trećinu svoje odjeće?

| Lifestyle |

Poznato je da, unatoč silnom novcu koji godišnje troše na krpice, žene nose samo trećinu onoga što imaju u svojim ormarima. Znanstvenici su se pozabavili ovom temom i utvrdili da žene u prosjeku imaju oko 100 komada odjeće, a oblače tek 30. Ostatak mjesecima visi na vješalicama. Žene svoje omiljene odjevne predmete čuvaju po 12 godina, bilo da su u pitanju majice, suknje ili čak par cipela. To su obično stvari u kojima se osjećaju najatraktivnijim.

Žene odjeću čuvaju jer ih podsjećaju na dobra vremena ili se nadaju da će jednog dana ta odjeća ponovo postati moderna. Neke se nadaju i da će ih jednom ponovo moći odjenuti, ako su se u međuvremenu zdebljale. Nedavno istraživanje pokazalo je da žene o kupovini razmišljaju jednako često kao muškarci o seksu. Svakih 60 sekundi tri od četiri žene počine maštati o torbi koju su vidjele na putu prema radnom mjestu ili razmišljaju o toma da li da kupe novu haljinu za zabavu ili izlazak.

Od 778 ispitanih žena u Velikoj Britaniji, starosne dobi između 19 i 45 godina, 74 posto njih priznalo je da o kupovini razmišlja svake minute. Koliko vi često razmišljate o šopingu?