Zašto zaboravljamo imena ljudi nakon upoznavanja?

| Lifestyle |

Ako ste među onima koji zaborave ime osobe nekoliko minuta nakon upoznavanja, britanski znanstvenici imaju opravdanje za vas. Znanstvenici su naime otkrili da se nekih stvari možemo sjetiti nekoliko sati poslije, dok jedno određeno vrijeme one mogu "pobjeći" iz našeg pamćenja.

Iako nije u potpunosti razumljivo zbog čega se takvi propusti događaju, vjeruje se kako je to zato što se mozak na taj način štiti od preopterećenja informacijama, prenosi Daily Mail. "Znanstvenici su se dugo pitali zašto mozak pokazuje ove memorijske propuste. Pamćenje je energetski zahtjevan proces. Mozak naprimjer mora odlučiti je li nešto vrijedno ulaganja energije, a budući da ima ograničenu sposobnost učenja ovo je jedan od načina da izbjegne preopterećenje", zaključuju stručnjaci.

U svojoj studiji znanstvenici su proveli eksperimente na puževima kojima su ponudili nepoznatu supstancu kako bi vidjeli hoće li je prepoznati kao hranu. Otkrili su da su puževi reagirali tako što su imali memorijske propuste od pola sata do dva sata, prije nego što su memoriju potpuno konsolidirali u roku od četiri sata. Međutim, pri uključivanju drugih poticaja za konsolidaciju memorije trebalo im je znatno više vremena.