Zašto se osjećate iscrpljeno za vrijeme onih dana u mjesecu?

| Lifestyle |

Instagram/@lisadanielle__

Život može biti naporan, pogotovo ženama za vrijeme mjesečnice.

Za vrijeme menstrualnog ciklusa žene se često osjećaju iscrpljeno i umorno.

Osim što vas muče grčevi, glavobolja i standardna nadutost, postoji puno znanstvenih razloga koji podupiru vaše loše raspoloženje.

U oko desetak dana prije vaše mjesečnice, vaše tijelo je u nadi da će jajna stanica koja putuje u jajovodu biti oplođena te da će se ugnijezditi u vašoj maternici koja je spremna za rast djeteta.

Kada ne dođe do trudnoće, hormoni koji održavaju okoliš maternice spremnim za trudnoću više nisu potrebni pa njihova razina opada. Kada se to dogodi, vaše tijelo prelazi iz stanja pripravnosti u hormonalno ništa, a ta promjena uzrokuje i druge iscrpljujuće nuspojave. Sve dok se razina hormona ponovno ne poveća osjećat ćete se jako umorno.

Prirodnom ciklusu vašeg tijela ne možete se učiniti ništa, ali dobra je vijest da razina vaše energije ima tendenciju dosegnuti vrhunac tijekom ovulacije, što je obično oko dva tjedna nakon početka mjesečnice.

Postoje prirodni načini za pomoć vašem tijelu kad se osjeća umorno. Pijte puno vode, spavajte barem osam sati i vježbajte. No, postoje različiti načini za savladavanje umora, ovisno o tome što je uzrok.

Ljudi koji imaju predmenstrualne i menstrualne simptome mogu patiti od poremećenog sna. To može biti od bolova, grčeva ili glavobolje ili od povećanog umora i nesanice, a korištenje lijekova za ublažavanje boli može pomoći u vraćanju kvalitete spavanja ublažavanjem bolova.

Ako imate predmenstrualni poremećaj raspoloženja, veća je vjerojatnost da ćete osjetiti poremećaje spavanja poput nesanice , hipersomnije , umora, pa čak i uznemirujućih snova tijekom drugog dijela menstrualnog ciklusa što bi moglo biti posljedica poremećaja u cirkadijanskim ritmovima.

Osobe sa sindromom policističnih jajnika imaju veću vjerojatnost da poremećaj spavanja zbog disanja, poput apneje u snu ili hrkanja ako su pretili, što zauzvrat, također, utječe na kvalitetu sna. 

Ako se općenito osjećate umorno te vam se čini da se ništa ne mijenja, sjetite se da dobar dan opuštanja u krevetu sa šalicom vruće čokolade i neki dobar film mogu učiniti čuda.