Zašto PMS utječe na vaše tijelo i um?

| Lifestyle |

Instagram/@weworewhat

Predmenstrualni sindrom (PMS) je stanje koje na žene može utjecati tijekom određenih dana menstrualnog ciklusa, uglavnom neposredno prije početka same menstruacije.

Iako ne postoji test za dijagnosticiranje PMS-a, ako ste žena u rodnoj dobi, vrlo je vjerojatno da ste već u jednom trenutku osjetiti simptome PMS-a.

Promjene raspoloženja, razdražljivost, osjećaji tuge, natečenost i bol u dojkama sve su znakovi koji vam pokazuju da vam se menstruacija bliži.

Zašto žene dobivaju PMS i postoji li išta što možete učiniti kako bi umanjili njegov učinak?

PMS je kombinacija simptoma koje žene osjećaju u tjednu ili dva tjedna prije nego što počne mjesečnica. Nije u potpunosti razumljivo zašto žene doživljavaju PMS, ali smatra se da je on povezan s hormonima.

Simptomi, koji mogu biti i fizički i psihički, mogu biti dovoljno ozbiljni da utječu na vaše dobrobit, kvalitetu života, radnu snagu i odnose.

Ravnoteža između razine estrogena i progesterona često je odgovorna za simptome, a nakon ovulacije razina estrogena opada i razina progesterona počinje rasti.

Ova neravnoteža tada stvara simptome PMS-a.

Pojmovi predmenstrualni sindrom (PMS) i predmenstrualna napetost (PMT) su međusobno zamjenjivi. Simptomi svake žene su različiti i mogu varirati iz mjeseca u mjeseca, ali najčešći simptomi PMS-a uključuju nježnost dojki, umor, nadutost, glavobolju, valunge i poremećaj spavanja. Psihološki simptomi uključuju anksioznost, loše raspoloženje te tugu ili depresiju, promjene raspoloženja i razdražljivost.

Kod nekih žena simptomi PMS-a mogu postati toliko ozbiljni i onesposobljavajući što drastično može utjecati na njihovu kvalitetu života. U tim je slučajevima PMS je poznat  kao predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD).

Još nije poznato zašto neke žene imaju gore simptome od drugih, no to može biti povezano s osjetljivošću na neke hormone jajnika i s razinom fluktuacije između hormona.

Ako vaši simptomi utječu na dobrobit, kvalitetu života, posla ili veze, važno je posjetiti liječnika opće prakse ili ginekologa.

Savjeti za liječenje PMS-a

Ako PMS uzima svoj danak i utječe na vaš život pokušajte vježbati jer vježbanje može ublažiti simptome PMS-a, uključujući nisko raspoloženje i razinu energije.

Dodajte vitamin B6  i biljnih dodataka, kao što su tablete ulja matičnjaka, u svoju prehranu

Uvođenje nekih promjena u prehranu, također, može pomoći u ublažavanju simptoma. Prehrambeni stručnjaci savjetuju smanjenje unosa kofeina, šećera i mliječnih proizvoda.

Proučite strategije za smanjenje stresa, poput joge, vježbanja i izbjegavanja stresnih situacija na poslu i kod kuće.

Na posljetku, korištenje kombinirane kontracepcijske pilule jedan je od najčešćih načina za prevladavanje bolova uzrokovanih hormonima jajnika te je  često i korisna u smanjenju, a ponekad i u potpunom uklanjanju, simptoma PMS-a.