Zašto biste trebali popiti šalicu kave dnevno?

| Lifestyle |

Ako vikende provodite po ludim tulumima (poput nas), onda je vrlo vjerojatno da subotnja i nedjeljna, odnosno svaka jutra (poslijepodneva) provodite uz kavu. A ako smo pogodili vikendaški scenarij, imamo jako dobre vijesti za vas i nas.

The New York Post objavio je da "pijenje kave može pomoći smanjiti vrstu oštećenja jetre koja je povezana s pretjeranom konzumacijom nezdrave hrane i alkohola." Nova studija iz Engleske dokazala je da su dvije šalice kave dnevno povezane s nižim rizikom od oštećenja jetre. No istraživači su upozorili da njihova otkrića ovise o različitim čimbenicima i unutar određenih uvjeta, tako da pretilost i dijabetes nisu uzeti u obzir.

Također nisu sigurni da li je način kako spremate svoju kavu ključan za njezin benefit. Glavni autor, doktor Oliver Kennedy sa sveučilišta u Southamptonu, objasnio je to na ovaj način: "Kava je složena smjesa koja sadrži stotine kemijskih spojeva i nije točno poznato koji je od njih odgovoran za zaštitu jetre." Ipak neki od tih spojeva su korisni. Samo budite sigurni da svoju kavu pijete bez šećera jer ćete njime vjerojatno spriječi oštećenje jetre.