Vrijeme je za brojanje kalorija u alkoholnim pićima

| Lifestyle |

Palace hotel Tokijo
Palace hotel Tokijo

Postblagdansko razdoblje osim odmora od gastronomskih delicija, podrazumijeva i odmor od alkoholnih pića. Nije bitno jeste alkohol konzumirali samo dok ste nazdravljali ili ste intenzivno tulumarili, tekuće kalorije vrlo često ne brojimo kao dio dnevnog unosa. Za one koji posebno brinu o kilaži blagdanski detox je itekako potreban, a uz njega je bitno znati i par činjenica o alkoholnim pićima i njihovoj kalorijskoj vrijednosti.

World Cancer Research Fund (WCRF) istražio je kako alkoholna pića čine čak 10% od ukupnog unosa kalorija. Ako za primjer uzmemo jednu veliku čašu vina ona u sebi ima čak 178 kalorija što je jednako kao dva čokoladna kolačića. Svi koji paze na prehranu vrlo vjerojatno si neće dopustiti čokoladu, ali će s guštom popiti čašu vina. To samo dokazuje koliko generalno nismo svjesni tekućih kalorija i njihovog utjecaja na dijetu.

Zanimljivo je da alkohol sadrži 7 kalorija po gramu dok mast ima samo 2 kalorije po gramu više. Za usporedbu proteini i karbohidrati sadrže 4 kalorije, a vlakna 2 kalorije po gramu. Vjerujemo kako nema potrebe da se alkoholna pića u potpunosti izbace iz prehrane (davno je dokazano kako čaša vina dobro utječe na krvne žile i organizam), ali bitno je kao i u svemu znati mjeru. Pijte iz manjih čaša ili pak alkoholna pića miješajte s nisko kaloričnim napitcima. WCRF je tako za sve one koji ne znaju otkud početi brojati osmislio kalkulator za brojanja kalorija. Možete ga pronaći ovdje, a osim što će vam pokazati kalorijsku vrijednost određenog pića, pokazuje i koliko je vježbe potrebno da se riješite istih.

Opće prihvaćena norma za dnevni unos alkoholnih pića je 2.5 dcl za muškarce i 1.5 dcl za žene. S obzirom da nisu definirali o kojim se alkoholnim pićima radi, pretpostavljamo da ne vrijedi za sve isto.