Vrijeme je maškara, zabavite se na Samoborskom fašniku!

| Lifestyle |

188. Samoborski fašnik

Počinju fašničke spelancije u Samoboru

Samobor od danas postaje sjedište Slobodne fašničke republike. Na središnjem gradskom trgu od 18 sati počinju program te ceremonija primopredaje ključeva grada koje će od predstavnika aktualne vlasti preuzeti Princ Fašnik i njegovi pomoćnici Sraka, Sudec i Fiškal. Činom preuzimanja vlasti počinje dvotjedna vladavina maski na 188. Samoborskom fašniku, uz cjelodnevne programe oba fašnička vikenda i na pokladni utorak, 4. ožujka, a sve pod sloganom „Imamo vizu, skurimo krizu“.

Već prve večeri u novoproglašenu republiku dolaze pokretači dobrih vibracija Samba Senj te maskirani gosti iz Brista, Cavtata i Čapljine, uz domaće maškare iz srednjih škola te Bailatino i Kuburaško društvo Gromovnik. U 19 i 30 očekuje se i prva revija uz izbor fašničkih maski, a u glazbenom dijelu programa na središnjoj pozornici i u šatoru nastupaju grupe Rubikon, Begini i Black & White.

Prve fašničke subote i nedjelje u prijepodnevnim satima očekuju nas maskirane dječje povorke, a od 13 sati počinje raznoliki zabavno-glazbeni program na pet fašničkih lokacija u centru Samobora, koji će trajati do kasnih noćnih sati. Maskiranju se pridružilo i 25 samoborskih ugostiteljskih objekata svojim posebnim fašničkim programima. Djeca će moći sudjelovati u likovnim radionicama i predstavama.

Sve koji do Samobora namjeravaju automobilima razveselit će vijest da je parkiranje u Fašničkoj republici u dane vikenda besplatno, a za korisnike autobusnog prijevoza osigurana je i besplatna noćna linija za Zagreb sa subote na nedjelju u 2 i 30 sati te u 4 sata. Ulaz na sva fašnička događanja i spelancije također je besplatan!

188. Samoborski fašnik
188. Samoborski fašnik

Zabavni i besplatni  programi za sve, a viza za Milana Bandića

Fašnik je spreman po 188. puta preuzeti vlast u Samoboru, najavljeno je na konferenciji za medije uoči početka Samoborskog fašnika. U dva vikenda, od petka 21. veljače do utorka 4. ožujka, živjet će se pod maskama, na cjelodnevnim fašničkim zabavama, a sve pod sloganom Imamo vizu, skurimo krizu.

Direktorica Turističke zajednice grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar najavila je u ime organizatora kako će kompletan fašnički program biti besplatan, kao i parking tijekom programa, a uz bogat program na pet fašničkih lokacija u centru grada, svoju ponudu dodatno su obogatili i samoborski ugostitelji, kojih se čak 25 uključilo u fašnički program.

"Sve je spremno za primopredaju vlasti u petak, 21. veljače, od 18 sati i 30 minuta, kada očekujemo da ćemo, uz ključeve grada, od aktualne vlasti dobiti i punu blagajnu. No, bez obzira bila puna ili prazna u Fašničkoj republici vas čeka veselje" – rekla je Zdravka Škugor Ferdebar. Zahvalila je svim sponzorima i donatorima koji su se uključili u ovogodišnju fašniku priču te samoborskim ugostiteljima koji su promovirali gastronomsku ponudu grada.

Jedan od fašničkih noviteta je i snažnije uključenje maskiranih skupina iz inozemstva pa su uz više od 4500 lokalnih maškara te 25 gostujućih skupina iz čitave Hrvatske svoj dolazak najavili i gosti iz Slovenije, Makedonije i BiH. Najbrojniji gosti Samoborske fašničke republike po običaju će pak biti Zagrepčani, što je potvrdila i voditeljica Odsjeka za turizam Grada Zagreba Martina Bienenfeld. "Koristim priliku pozvati sve svoje sugrađane da dođu u susjedni Samobor, kao što su to činili i prethodnih godina, i da se pridruže samoborskoj gotovo dvostoljetnoj tradiciji fašnikovanja" – rekla je Bienenfeld te od fašničkih likova Princa, Srake, Suca i Fiškala preuzela i službenu vizu za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

188. Samoborski fašnik
188. Samoborski fašnik

Poziv svima na najzabavnije dane u Samoboru uputila je i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, uz obećanje svima da će na fašniku naći nešto i za sebe. Garancija toga je i program u kojem će biti za svakoga ponešto: najmlađima pripada jutarnji dio vikend programa, odraslima popodnevni, a ponajbolje maskirani posjetitelji će moći i do nagrada iz fonda vrijednog oko 70 tisuća kuna. Tradicionalno će svoje šaljive dekoracije predstaviti i lokalni mjesni odbori, a pročelja zgrada krasit će vizuali koje su osmislili majstori karikatura Nik Titanik i Niko Barun, u duhu političke satire.

Večeri su ispunjene glazbenim gostima na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava i u fašničkom šatoru. Između ostalog, nastupaju Opća opasnost, Jacques Houdek, Maja Šuput, Žiga i bandisti, Kawasaki 3p i mnogi drugi.

"Pozivamo sve naše drage goste na Fašnik, jer zagarantiran im je dobar provod i cjelodnevna zabava, osobito tijekom vikenda kada program počinje u jutarnjim satima, a završava u kasnim noćnim" – zaključila je Zdravka Škugor Ferdebar.