Vremenom se svađe u braku pretvore u šale

| Lifestyle |

Instagram/ @erik.forsgren

Studija Sveučilišta u Kaliforniji pokazala je da rasprave koje su česte u ranoj i srednjoj fazi braka obično budu zamijenjene humorom u kasnijim godinama.

Stručnjaci su tijekom 13 godina pratili 87 heteroseksualnih sredovječnih ili starijih parova. Ispitanici su imali ili između 40 i 50 godina i bili u braku barem 15 godina ili između 60 i 70 godina i bili u braku barem 35 godina. Dok su ih stručnjaci analizirali, parovi su razgovarali tijekom 15 minuta o tome koji bi dio braka trebalo popraviti.

Zaključak studije objavljene u magazinu "Emocije" je da su tijekom vremena parovi više skloniji jedno drugom pokazati znakove privrženosti i da odnos oboje humorom nego da se svađaju i kritiziraju jedno drugo.

Kako kažu stručnjaci, ovo je jedan od paradoksa života u trećem dobu. Usprkos gubicima prijatelja i članova obitelji koji se vezuju za ovo doba, stariji ljudi u stabilnim brakovima su relativno sretni i imaju niske stope depresije i anksioznosti. A svađe prestaju jer, kako objašnjavaju psiholozi, tijekom vremena par ima toliko zajedničkih uspomena, doživljaja i prijatelja da skoro počinje razmišljati kao jedan. I još važnije, nauči prihvatiti mane onog drugog.